Na hlavný obsah

Z Azovstalu evakuovali všetkých starcov, ženy a deti

Obrancovia v komplexe zostali.

Z oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole sa už podarilo evakuovať všetkých starcov, ženy a deti. Na sieti Telegram to v sobotu (7. 5.) oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Ukrajinská vláda predtým uviedla, že z Azovstalu, ktorý je poslednou baštou ukrajinských obrancov v Mariupole a ktorý oblieha ruská armáda, sa dnes podarilo evakuovať 50 ľudí.

„Prezidentov armáda splnila: Všetky ženy, deti a starší ľudia sa z Azovstalu evakuovali,“ napísala Vereščuková. „Táto časť humanitárnej operácie sa dokončila,“ dodala.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak predtým na telegrame oznámil, že evakuácia je ťažká. „Rusi neustále provokujú, neprestali strieľať, pokračovali v útokoch. Podarilo sa nám ale odviezť 50 civilistov. Sú to ženy, deti a starí ľudia. Evakuačná operácia bude pokračovať, nezastavíme ju,“ napísal Jermak.

Rovnaký počet civilistov sa podarilo z miesta dostať tiež v piatok. Stanica CNN uviedla, že informáciu o dnešnej evakuácii zatiaľ nepotvrdil Medzinárodný výbor Červeného kríža, ktorý sa snaží s evakuáciou pomáhať.

V komplexe je pravdepodobne niekoľko stoviek obrancov, ktorí sa odmietajú vzdať, mnohí z nich sú zranení.

Agentúra AP napísala, že ukrajinská vláda požiadala medzinárodné organizácie, aby pomohli z oceliarní dostať aj obrancov. Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že sa do tohto úsilia zapojilo niekoľko krajín, ale žiadnu nemenoval. „Pracujeme tiež na diplomatickej možnosti, ako našich vojakov dostať z Azovstalu,“ uviedol v sobotu (7. 5.) prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet