Na hlavný obsah

Z Azovstalu sa malo dostať ďalších 50 civilistov

Potvrdila to ukrajinská vláda.

Z Azovstalu sa malo dostať ďalších 50 civilistov
Na snímke z videa dym stúpa z metalurgického komplexu Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol. Foto: TASR/AP

Z komplexu mariupolských oceliarní Azovstaľ sa v sobotu (7. 5.) podarilo evakuovať ďalších 50 ľudí. Oznámili to najprv úrady Doneckej oblasti a po nich to potvrdila ukrajinská vláda.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak oznámil na sieti Telegram, že je evakuácia ťažká. „Rusi neustále provokujú, neprestali strieľať, pokračovali v útokoch. Podarilo sa nám ale odviezť 50 civilistov. Sú to ženy, deti a starí ľudia. Evakuačná operácia bude pokračovať, nezastavíme ju,“napísal Jermak.

Rovnaký počet civilistov sa podarilo z miesta dostať tiež v piatok (6. 5.).

Stanica CNN uviedla, že informáciu o sobotnej evakuácii zatiaľ nepotvrdil Medzinárodný výbor Červeného kríža, ktorý sa snaží s evakuáciou pomáhať.

V komplexe je pravdepodobne niekoľko stoviek obrancov, ktorí sa odmietajú vzdať, a podľa mariupolských úradov tiež desiatky civilistov.

Agentúra AP napísala, že ukrajinská vláda požiadala medzinárodné organizácie, aby pomohli z oceliarní dostať aj obrancov. Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že sa do tohto úsilia zapojilo niekoľko krajín, ale žiadnu nemenoval. „Pracujeme tiež na diplomatickej možnosti, ako našich vojakov dostať z Azovstalu,“ uviedol dnes prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet