Na hlavný obsah

Závod Embraco dočasne zatvorili, zamestnanci musia nútene ostať doma

Dôvodom je rusko-ukrajinský vojenský konflikt.

Najväčší zamestnávateľ na Spiši, firma Embraco Slovakia, na 6 dní odstavila výrobu. Stalo sa tak pre vojnový konflikt na Ukrajine. Vyše dvetisíc zamestnancov musí nútene ostať doma. Firma to bude kompenzovať náhradou mzdy.

Od začiatku vojny mali v spišskonovoveskom závode Embraco niekoľko krátkodobých odstávok. No tú veľkú až teraz.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Doteraz mala firma len také mikroodstávky – jednodňové. Teraz pristúpila k šesťdňovej odstávke vrátane víkendu. Štyri pracovné dni plus dva dni víkend a týka sa to komplet všetkých zamestnancov,” spresnil zástupca zamestnancov Embraco Slovakia Marek Straka.

“Situáciu spôsobil pokračujúci pokles celkového dopytu v súvislosti s vojnovým konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou,” vysvetlil generálny riaditeľ závodu Embraco Slovakia Tomáš Kandra.

Dvadsať percent produkcie, približne 600 000 kompresorov z Embraca, putuje práve na ruský trh. Problémom je aj chýbajúci materiál. 

Spoločnosť bude za dni odstávok výroby žiadať Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny o podporu v čase skrátenej práce, známej ako kurzarbeit. Všetci zamestnanci by sa mali vrátiť späť do práce v stredu 18. mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny