Na hlavný obsah

Afganský exprezident si pravdepodobne nezobral z Kábulu milióny dolárov

Vo vrtuľníku žiadne veľké sumy peňazí neboli.

Afganský exprezident si pravdepodobne nezobral z Kábulu milióny dolárov
Na archívnej snímke bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní. Foto: TASR/AP

Bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní si so sebou zrejme nevzal milióny dolárov, keď utekal z Kábulu pred postupujúcimi silami Talibanu. Vyplýva to z vyšetrovacej správy nezávislého amerického Úradu osobitného generálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu (SIGAR).

V auguste minulého roka, po náhlom páde prozápadnej vlády v Kábule, niektoré médiá informovali, že Ghaní pri svojom úteku z prezidentského paláca zobral až 169 miliónov dolárov. Bývalý prezident obvinenia od začiatku popiera, informovala dnes agentúra AFP.

Podľa americkej správy vyšetrovatelia zistili, že prezident a jeho spolupracovníci si počas úteku z prezidentského paláca skutočne odniesli určitú sumu peňazí. „Dôkazy naznačujú, že suma nepresiahla jeden milión eur a skôr sa blížila k 500 000 dolárov,“ uvádza sa v správe.

Svedkovia vyšetrovateľom povedali, že na palube vrtuľníka, v ktorom Ghaní cestoval, nevideli žiadnu veľkú sumu peňazí. Podľa správy si dvaja prezidentskí úradníci vzali 440 000 dolárov a ostatní „mali vo vreckách od 5 000 do 10 000 dolárov“.

Peniaze by vážili dve tony

Vyšetrovatelia však tvrdia, že nikto nemal v držbe milióny dolárov. V správe sa uvádza, že účty v hodnote 169 miliónov dolárov by vážili takmer dve tony. Preto by zabrali veľké množstvo priestoru.

„SIGAR tiež zistil podozrivé okolnosti, za ktorých bolo v prezidentskom paláci ponechaných päť miliónov dolárov v bankovkách,“ uvádza sa v správe. Uviedla, že suma bola zrejme rozdelená medzi členov prezidentskej ochranky ešte pred príchodom Talibanu.

V správe amerických vyšetrovateľov, na ktorú upozornil portál Politico, sa uvádza, že po zmene vlády a návrate Talibanu k moci zmizlo z afganských verejných fondov veľké množstvo peňazí. SIGAR napríklad uviedol, že po príchode Talibanu zostala v pokladnici afganského Národného bezpečnostného riaditeľstva. To malo za úlohu bojovať proti povstalcom, „len malá suma“, hoci tento úrad mal k dispozícii desiatky miliónov dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet