Na hlavný obsah

Archeológovia v Holandsku objavili takmer dvetisíc rokov starý rímsky chrámový komplex

Slúžil najmä na uctievanie bohov.

Archeológovia v Holandsku objavili zachovalý, takmer dvetisíc rokov starý rímsky chrámový komplex. Slúžil najmä na uctievanie bohov. Ide o jeden z najsevernejších objavov pozostatkov Rímskej ríše.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spočiatku archeológovia – dobrovoľníci doslova zakopli o čosi veľmi staré. Zistili, že predmety, ktoré v roku 2021 našli, pochádzali z čias Rímskej ríše.

Bádali teda ďalej a postupne odhaľovali základy niečoho väčšieho. Vysvitlo, že ide celkovo o dva chrámy staré približne 1 800 rokov.

„Práve sme v centre svätyne. Spočiatku sme našli malé základy, veľké asi 2 x 2 metre. Pri hĺbení sme narazili na pozostatky veľkej chrámovej budovy s jadrom 7 x 7 metrov. Nazývame to tu Galo-rímska komnata združenia,“ hovorí Erik Norde, vedúci archeológ.

Komplex slúžil najmä na uctievanie bohov. Na mieste vykopali pozostatky oltárov, náboženské predmety či zbytky sôch. Odborníci hovoria o mimoriadnom objave nielen pre Holandsko, ale aj v medzinárodnom meradle.

Nájdené artefakty vystavia v múzeu

„Skvelé je, že takmer všetko, čo sme našli, je v perfektnom stave. Aj text, ktorý sme na predmetoch našli, je čitateľný. Vďaka nemu aj tvaru predmetov dokážeme celkom presne určiť ich vek. Napríklad v rokoch 220 až 230 tu stála studňa,“ vysvetľuje Norde.

Svätyňa stála na dnešnej holandsko-nemeckej hranici pri obci Herwen. Využívali ju najmä vojaci na modlenie sa k bohom. Na mieste totiž objavili množstvo vojenských predmetov, napríklad hroty kopijí, postroje na kone a rôzne náradie. Nájdené artefakty vystavia v neďalekom múzeu v meste Nijmegen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet