Na hlavný obsah

Britský premiér Boris Johnson neohlásene navštívil Kyjev

Hovorili o dodávkach zbraní či podpore Ukrajiny.

Britský premiér Boris Johnson neohlásene navštívil Kyjev
Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas aprílovej návštevy v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson prišiel v piatok (17. 6.) do ukrajinského Kyjeva, kde sa zišiel s prezidentom Volodymyrom Zelenským. S odvolaním sa na Johnsonovho hovorcu o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa nej spolu hovorili o dodávkach ťažkých zbraní a protileteckých systémov. Rovnako aj o ekonomickej podpore Ukrajiny, ktorá od konca februára čelí ruskej agresii.

Ide už o druhú cestu britského premiéra do Kyjeva od začiatku vojny. Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že je „rád, že v Kyjeve opäť vidí veľkého priateľa Ukrajiny“. Dodal, že terajšia vojna ukázala „pevnú a odhodlanú“ podporu Ukrajiny zo strany Spojeného kráľovstva. Johnson sám na twitteri stručne poznamenal, že je „dobré byť zase v Kyjeve“.

Do ukrajinskej metropoly prišiel britský premiér len deň po tom, ako Kyjev navštívili francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, šéf talianskej vlády Mario Draghi a rumunský prezident Klaus iohannis.

Predstavitelia štvorice krajín EÚ potvrdili podporu tomu, aby Ukrajina získala postavenie kandidáta na členstvo v Európskej únii, ktoré tiež odporučila Európska komisia. Británia vystúpila z EÚ na konci januára 2020, v bezpečnostných otázkach ale štáty ďalej úzko spolupracujú v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO).

Boris Johnson sa mal pôvodne zúčastniť na veľkom labouristickom stretnutí v Doncasteri, no v poslednej minúte účasť zrušil. Jeho cestu do Kyjeva z bezpečnostných dôvodov držali v tajnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet