Na hlavný obsah

Čech František Kupka je jedným zo zakladateľov abstraktného umenia. Jeho obrazy sa predávajú za milióny eur

Zomrel pred 65 rokmi.

Čech František Kupka je jedným zo zakladateľov abstraktného umenia. Jeho obrazy sa predávajú za milióny eur
Na snímke český maliar František Kupka. Foto: wikimedia commons

František Kupka, ktorý je označovaný za prvého abstraktného maliara, sa narodil 23. septembra 1871 v Opočne na Rychnovsku.

Jeho vzťah k hudbe sa podieľal na vzniku a realizácii ďalšieho nového výtvarného smeru – orfizmu. Ten približoval maliarstvo iným umeniam (hudba, poézia).

Prevažnú časť života prežil vo Francúzsku. František Kupka bol aj grafik – ilustrátor. Svojim dielom sa výraznou mierou zapísal do dejín českej a svetovej grafickej tvorby, píše portál wikipedia.org.

Najskôr jeho obrazy vychádzali z reality a dokonale ju odzrkadľovali, ale postupom času sa tvary stávali menej a menej presné. Nakoniec sa jeho dielo premenilo na čistú abstrakciu.

„Český maliar a grafik František Kupka sa preslávil nielen ako jeden zo zakladateľov moderného abstraktného maliarstva, ale aj ako svetoobčan spájajúci českú a francúzsku kultúru,“ povedala o ňom riaditeľka Francúzskeho inštitútu Olga Poivre d´Arvor.

Na snímke abstraktný obraz od maliara Františka Kupka.
Na snímke abstraktný obraz od maliara Františka Kupku.Foto: ČTK/PR/Repro
Foto: ČTK/PR/Repro

Pracoval pre výrobcu sediel

Kupka bol najstarším z piatich detí, narodil sa v malom mestečku Opočno. Ako tínedžer pracoval pre výrobcu sediel. Tu sa zoznámil so spiritualizmom, myšlienkami o vesmíre. Z nich neskôr čerpal v raných kresbách a maľbách, ktoré skúmali vzťah medzi náboženstvom, farbou a geometriou, píše portál moma.org.

Maľoval vývesné štíty a obrázky svätých. Mal veľký maliarsky talent. Študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe, neskôr na Akadémii výtvarných umení vo Viedni.

V roku 1896 sa presťahoval do Paríža. Inšpirovaný neoimpresionistickými a fauvistickými maľbami, ktoré videl na výstavách v Paríži, začal experimentovať s rôznymi štýlmi.

Živil sa ako karikaturista

Počas tohto obdobia sa živil ako karikaturista pre satirické časopisy, vyučoval náboženstvo a dokonca vystupoval ako špiritistické médium.

V roku 1914 odišiel dobrovoľne na front. V bitke pri rieke Aisne ho zranili. Za svoje zásluhy v armáde získal hodnosť kapitána.

Po vojne ho vymenovali za profesora pražskej Akadémie, kde v roku 1920 aj prednášal. Neskôr prednášal aj v Paríži, kde vyučoval československých štipendistov.

Na snímke stojí žena v galérii vystavujúcej obrazy českého maliara Františka Kupku.
Snímka zachytáva ženu, ktorá obdivuje Kupkove obrazy počas jednej z výstav.Foto: ČTK/Šimánek Vít
Foto: ČTK/Šimánek Vít

Počas svojho života usporiadal mnoho výstav a získal mnohé ocenenia za svoje diela. Väčšinu svojho života strávil na parížskom predmestí Puteaux, kde aj 24. júna 1957 zomrel vo veku 85 rokov. V Paríži je aj pochovaný.

Ceny jeho diel stále rastú

Celé dielo Františka Kupku sa do svojej konečnej podoby utváralo od začiatočného popisného realizmu cez vplyvy doznievajucich maliarskych tendencií a smerov až ku konečnému vyústeniu do abstrakcie.

Samotná abstraktná tvorba Františka Kupku mala svoj špecifický vývoj a zákonitosti. Šlo v nej o spracovanie témy pohybu. Až do roku 1930 boli základom jeho nefiguratívnych obrazov realistické podklady, vrcholné obdobie Kupkovej tvorby však predstavuje takzvaná čistá abstrakcia.

Dnes sú Kupkove diela súčasťou významných svetových zbierok. Pokiaľ sa dostanú do predaja, ceny jeho diel stále rastú. V zahraničí sa zrejme najdrahšie Kupkovo dielo (Tryskání II z roku 1923) predalo v roku 2021 za viac ako 9 300 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet