Na hlavný obsah

Chersonská oblasť podľa miestnej správy pripravuje referendum o pripojení k Rusku

Referendum vypísali aj v prípade Krymu v roku 2014.

Chersonská oblasť podľa miestnej správy pripravuje referendum o pripojení k Rusku
Na archívnej snímke z 19. marca 2022 žena s ukrajinskou vlajkou stojí pred ruskými vojakmi počas protestu proti okupácii v Chersone. Foto: TASR/AP

Ukrajinská Chersonská oblasť, ktorú počas invázie na Ukrajinu ovládli ruské vojská, pripravuje podľa miestnej správy referendum o pripojení k Rusku. Napísala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na zástupcu šéfa miestnej Ruskom dosadenej správy Kirilla Stremousova.

Práve referendum vypísané napriek nesúhlasu ukrajinskej vlády viedlo v roku 2014 k ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym.

„Pripravujeme sa na referendum a uskutočníme ho. Akokoľvek zvláštne to znie, tak Chersonská oblasť sa rozhodne pripojiť k Rusku a stane sa jeho plnohodnotným subjektom,“ oznámil Stremousov vo videovyhlásení na sociálnej sieti telegram.

Rusko nad oblasťou upevňuje kontrolu

Západní odborníci aj ukrajinskí predstavitelia od dobytia mesta Cherson ruskými jednotkami začiatkom marca špekulovali, že Rusko plánuje v oblasti usporiadať referendum o vzniku novej separatistickej republiky po vzore dvoch proruských samozvaných útvarov na východe Ukrajiny – Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky.

Stremousov vo svojom vyhlásení ale hovoril priamo o začlenení do Ruskej federácie.

Rusko nad Chersonskou oblasťou postupne upevňuje kontrolu, okrem iného tam ako platidlo zaviedlo rubeľ a otvorilo pobočky ruských bánk. V utorok (28. 6.) ruské bezpečnostné zložky zatkli starostu mesta Cherson Ihora Kolychajeva, informovala jeho poradkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet