Na hlavný obsah

CNG je populárne alternatívne palivo. Ako ovplyvní jeho výrobu diverzifikácia zdrojov plynu?

SPP ho ročne vyrobí 4 milióny kilogramov.

CNG je populárne alternatívne palivo. Ako ovplyvní jeho výrobu diverzifikácia zdrojov plynu?
Na snímke upravená tankovacia nádrž na vozidle jazdiacom na CNG. Foto: TASR

Stlačený zemný plyn CNG (Compressed Natural Gas) patrí medzi alternatívne palivá, ktoré využívajú osobné autá či autobusy. Napríklad v bratislavskej MHD či v Martine jazdia autobusy MHD aj na plyn.

Je to bežný plyn, ktorý ľudia využívajú napr. na kúrenie a varenie. Jeho výrobcom na Slovensku je štátna firma Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Vďaka diverzifikácii zdrojov bude na Slovensko prúdiť zemný plyn z viacerých zdrojov, nielen z Ruska. Ovplyvní to nejako výrobu tohto paliva?

CNG sa netankuje ako ostatné palivá na litre, ale v kilogramoch. Ako pre spravodajský web RTVS uviedol hovorca SPP Ondrej Šebesta, spoločnosť vyprodukuje 4 milióny kilogramov stlačeného plynu ročne.

Produkcia CNG nie je ohrozená

Dodal, že SPP vyrába toto palivo len pre slovenský trh, na vývoz neprodukuje žiadnu časť zo svojho CNG. Jeho produkcia diverzifikáciou zdrojov podľa hovorcu nie je v ohrození.

„Uzavretím diverzifikačného kontraktu a ďalšími plánovanými dodávkami LNG sa nám v priebehu roka podarilo v krátkom čase výrazne prispieť k diverzifikácii zdrojov a zvýšeniu bezpečnosti dodávok plynu na Slovensku,“ uviedol Šebesta.

Firma spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) oznámili, že okrem ruského plynu bude Slovensko využívať aj skvapalnený plyn. Ten sa bude prepravovať na tankeroch a prečerpávať na staniciach v Chorvátsku, Belgicku, Anglicku a Taliansku. Taktiež bude potrubím prúdiť plyn z Nórska.

Nateraz je SPP schopný pokryť 65 percent spotreby odoberateľov a aktuálne sa stále naplňujú zásobníky. Firma je pripravená vyrábať potrebné množstvo stlačeného zemného plynu z akéhokoľvek zdroja.

Aktuálna cena 1 kilogramu CNG sa pohybuje na úrovni 1,8 eura, informuje web SPP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika