Na hlavný obsah

LPG je lacnou alternatívou benzínu. Slovnaft však nevie, koľko ho vyrobí z inej než ruskej ropy

Cena LPG medziročne vzrástla o takmer 30 centov.

LPG je lacnou alternatívou benzínu. Slovnaft však nevie, koľko ho vyrobí z inej než ruskej ropy
Na snímke dopĺňanie paliva LPG do auta. Foto: ČTK/René Fluger

Pohon na plyn LPG, čo je skratka pre Liquefied Petroleum Gas (z angl. skvapalnený ropný plyn) s obľubou využívajú mnohí slovenskí motoristi, ktorí ho tankujú ako alternatívu do benzínových áut špeciálne prerobených na plyn. Niektoré z automobiliek tiež vyrábajú autá, ktoré dokážu spaľovať ako benzín, tak aj LPG.

Cena tohto paliva sa dlhodobo drží na úrovni, ktorá je zhruba o polovicu nižšia než u benzínu alebo nafty. Podľa Štatistického úradu SR je priemerná cena benzínu na začiatku júna 1,876 eura na liter. Cena jedného litra plynu LPG sa drží pod jedným eurom – 0,878 eura.

Bratislavská rafinéria Slovnaft okrem benzínu, ropy a ostatných ropných produktov vyrába ako vedľajší produkt aj LPG. Ako uviedol pre spravodajský web RTVS hovorca Slovnaftu Anton Molnár, produkcia LPG v rafinérii pre potreby slovenského trhu predstavuje približne 10 až 12 kiloton ročne.

Neistota však sprevádza aj budúcnosť tohto paliva. Slovnaft totiž nevie garantovať, že rovnaký objem plynu bude vedieť vyrobiť aj z iného typu ropy než z ruskej. „Výsledné portfólio ropných produktov závisí od mnohých parametrov spracovávanej suroviny, preto dnes nevieme povedať, ako ovplyvní produkciu LPG nová ropná zmes, ktorú budeme v Slovnafte spracovávať,“ priblížil Molnár.

V prípade nedostatku tohto paliva spoločnosť nebude môcť obmedziť export, ako je tomu pri nafte a benzíne. „Slovnaft vyrába LPG ako pohonnú látku len pre domáci trh,“ skonštatoval hovorca.

Ako podotkol, cena LPG z produkcie Slovnaftu sa bude vyvíjať v závislosti od vývoja cien ropy i ostatných palív na trhu. Podľa štatistického úradu stál liter tohto plynu v júni minulého roka v priemere 60 centov. O rok neskôr, začiatkom júna 2022, je jeho cena o 27 centov vyššia – 0,878 eura.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika