Na hlavný obsah

Draft NHL 2022: Dvaja Slováci môžu byť v top 5. Ovládne ho Slafkovský?

V prvom kole môžu draftovať aj Nemca a Mešára.

Na kombosnímke zľava slovenské hokejové nádeje - Filip Mešár, Juraj Slafkovský a Šimon Nemec
Na kombosnímke zľava slovenské hokejové nádeje – Filip Mešár, Juraj Slafkovský a Šimon Nemec.Foto: TASR, koláž: RTVS
Foto: TASR, koláž: RTVS

Tohtoročný draft NHL by mohol byť pre slovenský hokej ten najúspešnejší v histórii. Predpovede zámorských expertov a skautov na základe dlhodobých pozorovaní hovoria jasnou rečou. V prvej desiatke, a možno aj päťke, by mohli byť až dvaja Slováci. A jeden z nich – hrdina bronzového tímu ZOH 2022 Juraj Slafkovský – by mohol atakovať aj najvyšší post.

Slafkovský ako jednotka?

Na olympiáde v Pekingu sa ešte ako 17-ročný postaral o sedem gólov – najviac na turnaji. Vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča šampionátu a Slovensko dotiahol k historickému bronzu. Na majstrovstvách sveta zase zaznamenal najviac kanadských bodov medzi hráčmi spod Tatier. Reč je o Jurajovi Slafkovskom, ktorý by mohol prekonať aj rekord Mariána Gáboríka.

Toho v roku 2003 draftoval klub Minnesota Wild z 3. miesta, čím drží slovenské prvenstvo. Talentovaný a urastený 18-ročný Slafkovský, ktorý si zahral aj finále fínskej ligy s TPS Turku, však môže túto métu pokoriť. Niektoré predpovede mu pripisujú dokonca prvé miesto.

Rozhodovať by sa malo medzi ním a Kanaďanom Shaneom Wrightom. Prvú voľbu v 1. kole draftu má Montreal Canadiens, ktorý však nutne potrebuje posilniť pozíciu stredného útočníka. Centrom je práve Wright, u ktorého sa tak skôr očakáva pozícia jednotky. Krídelník Slafkovský by stále mohol byť na 2. mieste, čo by znamenalo, že by putoval do New Jersey Devils, za ktorý hrá aj iný Slovák – reprezentačný kapitán Tomáš Tatar.

„V tohtoročnom drafte patrí medzi hráčov, ktorí sú najlepšie pripravení na NHL. Už teraz je na ľade veľmi vyspelý a vedel sa prispôsobiť hre v každej situácii. Len nedávno oslávil 18. narodeniny, ale už teraz je jedným z najsilnejších hráčov. Aj v tomto veku je v seniorskom hokeji dominantný“ povedal o Slafkovskom európsky šéf Centrálneho Skautingu Janne Vuorinen. Citoval ho web nhl.com.

Šéf európskeho skautingu NHL Goran Stubb zase o Slafkovskom povedal, že je junior v seniorskom tele: „Fantasticky forčekuje. Jeho napádanie v obrannom pásme je neuveriteľné. Je skrátka dominantný hráč.“

Na slovenskej hokejovej scéne prevládajú oba názory na to, kde by mal Slafkovský zamieriť. Bývalí hokejisti Marián Gáborík a Boris Valábik ho vidia ako jednotku draftu. „Montreal, nespite! Neexistuje, že takého hráča prenecháte New Jersey. Ak ho nezoberie Montreal, tak to je najhlúpejší ťah,“ odkázal Valábik v štúdiu RTVS počas MS 2022.

„Mal by si ho vybrať Montreal. Keď si ho vyberie, tak to zvládne. Nespravili by dobrú voľbu, keby si ho nevybrali z prvého miesta,“ nadviazal naňho Gáborík. Zároveň však pripustil, že v New Jersey by mohol mať pevnejšiu pozíciu. To si myslí aj Richard Lintner: „New Jersey bude pre Slafkovského oveľa lepší priestor. Budú mať oveľa viac trpezlivosti. Nehovorím, že Slafkovský by v Montreale nebol hviezda a neprešiel by to tak, ako má, ale v Jersey hu budú na ručičkách nosiť.“

Neuveriteľne vyspelý obranca Nemec

Súboj o najvyššie draftovaného európskeho obrancu bude česko-slovenského charakteru. O túto prestíž zabojuje Šimon Nemec proti mladému Čechovi Davidovi Jiříčkovi. Analytici sa zhodujú, že vyššie draftovaným by mal byť práve Nemec, v súčasnosti hrajúci za HK Nitra. Pripisujú mu dokonca 5. miesto. V tom prípade by si ho zobrala Philadelphia Flyers. Ak by išiel zo 4. miesta, bral by ho Seattle Kraken, zo 6. zase Columbus.

Ak by tieto predpovede vyšli, malo by Slovensko v top 5 prvý raz v histórii až dve mená. A Šimon Nemec na to má aj podľa trénera SR Craiga Ramsayho, ktorý s reprezentáciou nedávno predĺžil zmluvu. „Nikdy som nevidel mladého obrancu tak dobre predvídať hru. Od olympijských hier sa ešte zlepšil,“ chválil ho.

„Vo veku sedemnásť rokov (teraz má už 18, pozn.) je to neuveriteľne vyspelý obranca, jeden z najväčších hokejových talentov v histórii Slovenska. Pred draftom NHL sa o ňom tvrdí, že sa na ľade veľmi podobá Romanovi Josimu,“ písal o ňom už dávnejšie publicista webu NHL Lukáš Hron.

Hokejový odborník Craig Button z TSN ho zase prirovnal k hviezdnemu švédskemu bekovi Johnovi Klingbergovi z Dallasu Stars. „Šimon je rozumný pri hre s pukom, je šikovný, obratný, prefíkaný, dokáže oklamať súpera pohybom a je extrémne súťaživý,“ zhodnotil jeho schopnosti.

Nemec vytvoril v sezóne 2021/2022 juniorský extraligový rekord s 26 bodmi v 37 zápasoch základnej časti. Len útočníci Marián Hossa a Gáborík ich nazbierali viac ako juniori. Stal sa tiež historicky najproduktívnejším juniorom v play-off so 17 bodmi (5+12) v 19 stretnutiach.

Ďalšie draftové nádeje

Filip Mešár

Útočník HK Poprad má napriek veku 18 rokov na konte už 94 duelov v slovenskej extralige so ziskom 38 bodov (17+21) vrátane play-off. Mešár zažiaril aj s tímom SR do 18 rokov – na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe mal bilanciu 2+6 a tešil sa z 2. miesta.

Teší sa aj z priazne expertov. Mike Morreale z webu nhl.com ho vo svojom rebríčku určil ako siedmeho najlepšieho pravého krídelníka na tohtoročnom drafte nováčikov. Európski skauti ho zaradili na 20. miesto. Predpokladom je, že by Mešára mohli stále draftovať v rámci 1. kola – na jeho konci, prípadne na začiatku 2. kola. Intenzívne sa oňho zaujímala dokonca aj Tampa Bay. Samotný Mešár však povedal, že najdlhšie interview absolvoval s Buffalom.

Adam Sýkora

Viacerí skauti ho vo svojich zoznamoch predikovali draftovaného v 2. kole – v jeho strede či na konci. Štýl hry mladého agresívneho útočníka prirovnávajú k legendárnemu Pavlovi Buremu. Najmladší hokejista celého draftu zaujal aj na MS 2022, vyznačoval sa až prekvapivou agresivitou a drzosťou aj voči skúsenejším súperom. A tiež dobrým bránením.

https://twitter.com/patrick_lortie/status/1537086420870897666

„Je možno jedným z najlepších defenzívnych útočníkov draftu,“ píšu o ňom v zámorí. Tiež smerom k hre Adama Sýkoru spomínajú, že dobre chráni puk a podáva fantastické prvé prihrávky, aby dostal puk z pásma svojho tímu. V rámci druhého kola by ho mohli draftovať Canadiens.

Servác Petrovský

Iba 17-ročný hokejový center už je v zámorí ako súčasť juniorskej ligy OHL – v tíme Owen Sound Attack. Petrovský vynikal a ukončil sezónu s 28 gólmi a celkovo 54 bodmi v 65 zápasoch. Špecializovaný portál thehockeywriters.com píše, že by mohol byť na 80. až 90. mieste spomedzi vyberaných hráčov. To by znamenalo výber z tretieho kola.

Čo si na rodákovi z Veľkého Šariša všímajú? „Petrovský nájde spôsoby, ako dostať puk ku svojim spoluhráčom a vypracovať im góly. Navyše má neuveriteľne rýchle ruky. Jeho rýchlosť sprevádzaná rýchlymi kľučkami spôsobila, že obrancovia proti niekedy vyzerali ako hlupáci,“ píše tento web.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport