Na hlavný obsah

Fotografovanie považoval za alchýmiu. Tibor Huszár zvečnil jednoduchých Rómov aj svetové osobnosti

Bol kľúčovou postavou pre slovenskú fotografiu.

Fotografovanie považoval za alchýmiu. Tibor Huszár zvečnil jednoduchých Rómov aj svetové osobnosti
Slovenský fotograf svetového formátu Tibor Huszár pózuje pred svojimi fotografiami. Foto: TASR

Významný fotograf Tibor Huszár bol kľúčovou postavou pre slovenskú fotografiu v druhej polovici 20. storočia. Vo štvrtok 16. júna uplynie 70 rokov od jeho narodenia.

Umelec neprehliadnuteľný postavou i tvorbou si slobodne vyberal témy a tvoril pozoruhodné fotografické publikácie. Z Huszárovej tvorby vo fotografických kruhoch rezonuje cyklus Cigáni (1993, 2008).

Fotografovaním ľudí tohto etnika sa zaoberal viac ako 15 rokov. Venoval sa aj portrétovaniu osobností svetového umenia a kultúry aj slovenských spisovateľov.

Študoval v New Yorku

Tibor Huszár sa narodil 16. júna 1952 v obci Reca. Po absolvovaní gymnázia v Pezinku študoval na Katedre umeleckej fotografie na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe.

Na snímke známy slovenský fotograf Tibor Huszár.
Na snímke známy slovenský fotograf Tibor Huszár.Foto: TASR
Foto: TASR

V rokoch 1991-1992 sa zdokonaľoval v anglickom jazyku na Kolumbijskej univerzite (Columbia University) v New Yorku. Následne pracoval na newyorskej umeleckej škole (School of Visual Arts) ako asistent režiséra Vojtěcha Jasného, neskôr v tomto americkom meste pôsobil ako hosťujúci umelec v ďalších školách.

V roku 2003 vyučoval fotografiu na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. O rok neskôr učil predmet Dokumentárna fotografia na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Na nej bol zvolený za predsedu Akademického senátu.

V rokoch 2004 až 2005 absolvoval doktorandské štúdium na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. V roku 2006 habilitoval na docenta.

Najslobodnejšie etnikum

Na fotografiách Tibora Huszára sú najčastejšie zachytení Rómovia, ktorých považoval za najslobodnejšie etnikum zachovávajúce si svoju identitu. Okrem toho sa venoval tvorbe portrétov a v prvej polovici 80. rokov 20. storočia navštevoval s fotoaparátom aj divadelné predstavenia. 

V rámci fotografických ciest spoznal celý bývalý Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR), Čínu i Japonsko.

Huszár fotografoval vzbury v slovenských väzniciach v Leopoldove, Ilave a v Novej Dubnici. Okrem voľnej tvorby sa realizoval aj v oblasti dokumentárnej fotografie, napríklad v roku 1990 zdokumentoval cesty vtedajšieho prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) Václava Havla. Podieľal sa aj na reklamných a politických kampaniach a audiovizuálnych projektoch.

Na snímke fotografi vpravo Karol Kállay a vľavo Tibor Huszár, počas odovzdávaní ocenení Najkrajšie knihy Slovenska 2011.
Na snímke fotografi vpravo Karol Kállay a vľavo Tibor Huszár, počas odovzdávaní ocenení Najkrajšie knihy Slovenska 2011.Foto: TASR
Foto: TASR

Uznávaný fotograf vydal obsiahle publikácie Portréty (1995), Koloman Sokol (1998), New York – City of tolerance (New York – mesto tolerancie, 2000), Na krídlach večnosti (2006), Letokruhy večnosti (2007), Retrospektíva (2007) a ďalšie.

Jeho talent ocenili mnohí

Tibor Huszár sa stal laureátom niekoľkých ocenení, medzi inými v roku 1983 získal Zlatú plaketu na Medzinárodnom trienále divadelnej fotografie vo vtedajšej Juhoslávii.

V roku 1984 získal Cenu Fondu výtvarných umelcov v Bratislave. Ocenenie Najkrajšia kniha roka za publikáciu Koloman Sokol dostal v roku 1999. V roku 2001 si prevzal Cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za knihu New York – City of tolerance, ktorá sa zároveň stala Najkrajšou knihou roka 2001.

Pamätnú plaketu Kolomana Sokola mu udelilo mesto Liptovský Mikuláš v roku 2002. Umelec sa v roku 2007 stal Fotografom roka, cenu získal za publikácie Retrospektíva, Na krídlach večnosti a Letokruhy večnosti. 

Európsku kultúrnu cenu Trebbia za podporu umenia, tvorivú činnosť a prínos k dialógu kultúr si Tibor Huszár prevzal v Prahe v roku 2011.

Osobnosť a tvorbu umelca, nominovaného na prestížne ocenenie Krištáľové krídlo 2012, približuje dokumentárny film Tibor Huszár – Návrat späť (2012).

Umelecký fotograf Tibor Huszár zomrel 11. septembra 2013 v Modre vo veku 61 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko