Na hlavný obsah

Harmaneckú jaskyňu objavil mladík pred 90 rokmi. Za nález dostal pokutu

Michal Bacúrik sa prekopal do snehobielej siene.

Harmaneckú jaskyňu objavil mladík pred 90 rokmi. Za nález dostal pokutu
Návštevníci počas prehliadky Harmaneckej jaskyne. Foto: TASR

Vstupný priestor do Harmaneckej jaskyne, nazývaný Izbica, využívali pôvodne drevorubači a lesní robotníci ako úkryt v nepriaznivom počasí. Tamojším obyvateľom bol známy od nepamäti.

Po rozšírení úzkeho otvoru v jeho zadnej časti prenikol 22. júna 1932 Michal Bacúrik, vtedy 18-ročný mladík, do ďalších priestorov.

Počas svetovej vojny ako úkryt

Bacúrik sa prekopal úzkym otvorom do snehobielej siene nazvanej Dóm objaviteľa. „Keď som vstúpil po úmornom 14-dňovom prekopaní sa, miestami veľmi úzkou a niekde sa nádejne rozširujúcou chodbou so stále silnejúcim prievanom do prvej väčšej časti, zažil som niečo neuveriteľné a nepoznané. Taký pocit, ktorý som predtým, ani už nikdy potom v mojom živote nezažil,“ spomínal kamarátovi rodák z Rožňavy.

Zaujímavosťou je, že namiesto slov uznania musel objaviteľ jaskyne zaplatiť pokutu, pretože bez povolenia vkročil na pozemok mestských lesov.

Na snímke je Harmanecká jaskyňa
Útroby Harmaneckej jaskyne. Foto: TASR
Foto: TASR

Mestská rada v Banskej Bystrici jaskyňu pri obci Dolný Harmanec uzavrela v roku 1933 z dôvodu ochrany sintrovej výplne (sinter je porézna hornina vznikajúca vyzrážaním z roztokov).

Ako uvádza Správa slovenských jaskýň, počas druhej svetovej vojny slúžila ako úkryt okolitému obyvateľstvu.

Michal Bacúrik sa v rokoch 1949-1950 zúčastnil na organizovaní a zabezpečovaní prác na sprístupnení jaskyne. V roku 1950 ju prvýkrát sprístupnili verejnosti.

Významná lokalita netopierov

V rokoch 1950-1958 pracoval ako jej správca a v roku 1956 objavil jej ďalšie nové časti. Po roku 1970 sa podieľal na prieskume krasových javov aj v iných častiach harmaneckého krasu.

Jaskyňa je známa bohatým výskytom bieleho mäkkého sintra. Pozornosť pútajú mohutné stalagmity, nástenné vodopády a záclony i sintrové jazierka. Celková dĺžka jaskyne je 3 123 metrov, z toho pre verejnosť je sprístupnená prehliadková trasa s dĺžkou 1 020 metrov.

Jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie lokality výskytu netopierov na Slovensku. Doteraz tu zistili 11 druhov netopierov. Dominantné sú netopiere obyčajný a ostrouchý, početným druhom je aj večernica malá či netopier vodný.

Náročnejší výstup k jaskyni

Nad parkoviskom za obcou Dolný Harmanec začína náučný chodník, ktorý vedie až k vstupnému areálu jaskyne.

Výstup k jaskyni, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 821 metrov, je pomerne náročný. Návštevníci musia najskôr približne 40 minút šliapať po serpentínovom chodníku dlhom približne 1,5 kilometra s výškovým prevýšením asi 260 metrov.

Na snímke je hala pred vstupom do Harmaneckej jaskyne.
Hala pred vstupom do Harmaneckej jaskyne. Foto: TASR
Foto: TASR

„Nie nadarmo má jaskyňa prívlastok túra vonku aj vnútri. Menšie problémy s výstupom majú niektorí netrénovaní návštevníci, ale väčšina to bez výrazných problémov zvládne, a o to viac sa im Harmanecká jaskyňa vryje do pamäti,“ prezradil správca jaskyne Ľuboš Hraško.

Po výstupe sa návštevníkom naskytne krásny výhľad na časť Veľkej Fatry a masív Krížnej.

Jaskyňa v súčasnosti zápasí najmä s problémami v oblasti infraštruktúry. „Najväčšie ťažkosti sú s kapacitou parkoviska pod jaskyňou. Najmä v období vrcholnej turistickej sezóny, kedy nám parkovisko blokujú aj tí, ktorí nie sú návštevníkmi jaskyne,“ dodal Hraško.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko