Na hlavný obsah

Jaskyňa Domica je ďalší rok bez vody

Mierna zima sa odzrkadlila aj v jaskyni.

Jaskyňa Domica je ďalší rok bez vody
Na snímke jaskyňa Domica. Foto: RTVS

Jaskyňu Domica trápi nedostatok vody. Práve plavba po tamojšej riečke Styx bývala za ideálneho stavu najväčším lákadlom pre turistov. Tento rok však opäť nebude.

Nedostatok vody je zapríčinený zimným obdobím, chýbajúci sneh počas uplynulej zimy sa odzrkadlil aj v jaskyni. „Snehové zrážky majú najväčší vplyv na existenciu vody. Keď nenasnežilo, nemá sa čo roztopiť a v jaskyni nepotečie voda,“ vysvetlil pre televízny regionálny magazín Regina správca jaskyne Ottó Lőrincz.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Ako tvrdí, toto je už štvrtá zima bez vody v jaskyni. „Naposledy bola dobrá zima na prelome rokov 2017 a 2018, odvtedy je zima bezzrážková a odzrkadľuje sa na hydrologickom režime,“ dodal.

Mierne zimy a topenie snehu

„Za posledné dve dekády nezaznamenávame pokles ročných úhrnoch, ale čo môžeme sledovať v posledných rokoch sú mierne zimy. Zrážky vo forme snehu, ktoré napadajú, sú nižšie. Platí, že jarné topenie snehu je veľmi dôležité pre doplnenie zásob potrebnej vody,“ uviedol hydrológ SHMÚ Robert Chriašteľ.

Ďalším problémom by podľa neho mohlo byť to, že časť zrážok v okolí slovenského Krasu, ktoré pretým napadali v zimnom období, aktuálne spadnú v lete.

Efektivita prieniku zrážok do podzemnej vody je tak oveľa nižšia, lebo teploty sú vyššie, takže je vyšší aj výpar. „Pre leto sú typické intenzívne zrážky, tu sa vo veľkej miere uplatňuje aj povrchový odtok,“ doplnil.

Vplyv má aj klimatická zmena

„Klimatická zmena môže ovplyvňovať spomínané faktory, či už cez distribúciu snehovej pokrývky alebo periód sucha či intenzívnych zrážok, ktoré nedokážu v plnej miere doplniť podzemnú vodu alebo ovplyvniť prietok z dlhodobého hľadiska týchto podzemných vôd,“ skonštatoval Tomáš Lepeška z Katedry aplikovanej ekológie Technickej univerzity vo Zvolene.

„Modelové predpovede nie sú naklonené pre túto časť Slovenska, čo sa týka vyrovnanosti a vyrovnanej intenzity zrážok. Skôr môžeme očakávať predlžujúce sa periódy sucha. Zrážky počas hodnoteného obdobia ani nemusia byť nevyhnutne nižšie, len budú distribuované do niekoľkých dní, týždňov a budú intenzívnejšieho charakteru ako nejaké dlhšie vyrovnané zrážky,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny