Na hlavný obsah

Horúčavy robia šarapatu slovenskej pôde

Neprispievajú tomu ani minimálne zrážky.

Horúčavy robia šarapatu slovenskej pôde
Pole so pšenicou. Foto: TASR

Najprv pandémia, potom vojna na Ukrajine a teraz ďalšia katastrofa – horúčavy. Poľnohospodári už teraz avizujú, že pre nečakane horúci jún bude nižšia úroda. A to až natoľko, že pravdepodobne nebude ani krmivo pre zvieratá.

Odborníci im dávajú za pravdu a potvrdzujú výrazný deficit pôdnej vlahy. Dôvodom sú tropické teploty. Meteorológovia potvrdzujú trvajúci trend zvyšovania priemerných mesačných teplôt. A to aj v severných častiach Slovenska.

Téme sa v Radiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Teplejšie býva už aj na severe Slovenska

Tohtoročný jún bude podľa klimatológa Pavla Faška patriť medzi najteplejšie v histórii meteorologických meraní. Teploty nad 30 stupňov navyše zaznamenali aj v takých oblastiach, ktoré bývajú chladnejšie. Napríklad na Kysuciach, Orave a úpätí Tatier.

„Rastie výpar v takýchto teplotných podmienkach, takže nepriaznivý stav vlahy v prírodnom prostredí sa zhoršuje. A keď sa pozriete na polia, tak napríklad kukurice, tam je to veľmi poznať, ako sa zašpicaťujú ich listy, a to je práve dôsledok toho, že prostredie stále viac vyschýna,“ avizuje Faško.

Nedostatok vlahy spôsobuje všemožné problémy

Vlaha chýba za posledné tri mesiace najviac v Bardejove, Podolínci, Prešove a vo Švedlári. Poľnohospodári hlásia problémy s teplom aj v iných lokalitách.

„Trnavskí poľnohospodári už upozornili, že pre nedostatok zrážok sú úrody obilnín podpriemerné a celkovo úrodu výrazne ovplyvní extrémne sucho,“ hovorí hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Mimoriadne sucho trápi aj poľnohospodárov z Vranova nad Topľou. Množstvo zrážok od apríla do júna nedosiahlo ani 100 milimetrov. Za tento rok tam ani raz nepremočilo pôdu a rastliny sa vyvíjajú pri permanentnom nedostatku pôdnej vlahy.

„Porasty sú riedke, v niektorých lokalitách sa ich vývoj dokonca ukončil už predčasne. Tamojší pestovatelia preto avizujú, že v tomto regióne nie len že budú mať nižšie úrody, ale je otázne, aké množstvo krmovín z nich dokážu vyrobiť pre hospodárske zvieratá,“ dodáva Holeciová.

Odborníci očakávajú, že horúce počasie bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál