Na hlavný obsah

Hospicu v Ľubici chýbajú zdravotné sestry, problém nerieši ani pracovná sila z Ukrajiny

Štát neakceptuje ich úroveň vzdelania.

V nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach chýbajú kvalifikované sestry. Málo ich je napríklad v hospici v Ľubici pri Kežmarku. Problém nerieši ani pracovná sila z Ukrajiny. Štát totiž úroveň ich vzdelania neakceptuje. Pracovať môžu len ako pomocný personál.

Nároky na zdravotnú sestru v hospici sú vysoké. Vyžaduje sa od nej zodpovednosť, psychická odolnosť a kvalifikovanosť.

„Snažíme sa už viac ako rok prilákať sem zdravotné sestry, pretože na nich stojí vlastne celý hospic,“ povedal riaditeľ Hospicu sv. Alžbety v Ľubici Bohumír Živčák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Problémom je najmä finančné ohodnotenie. Kým slovenské zdravotné sestry sa na túto pozíciu nehrnú, Ukrajinky by sa rady zamestnali.

„Rezort zdravotníctva v zákone 578 pripravil tzv. inštitút dočasnej odbornej stáže, ktorý umožňuje výkon odbornej pracovnej činnosti stážistu pod dohľadom zdravotníckeho pracovníka,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Lesia Plis, sanitárka z Charkova, mala na Ukrajine dve práce. Pracovala ako zdravotná sestra a učila biológiu. Za miesto na Slovensku je vďačná.

„Narazili sme na administratívny problém, nostrifikácie ich vzdelania na Slovensku. Takže ľudí by sme aj mali, mali by sme aj sestry. Sme v kontakte so sestrami, ktoré majú aj 20-ročnú prax, ale nedajú sa tu zamestnať ako zdravotné sestry,“ ozrejmil Živčák.

V Česku zareagovali rýchlejšie

„Zoberte si, že neloví len Slovensko, loví aj Česko a Nemecko. A, samozrejme, oni si potom pozerajú, kde majú vyšší plat, sociálne benefity a kde im rýchlejšie prejde uznanie vzdelania. A v tomto sme my úplne v plienkach,“ dodal Peter Beck, expert na ľudské zdroje v oblasti zdravotnej starostlivosti.

V susednej Českej republike sú v tomto smere otvorenejší. Na problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu už zareagovali.

„Idú špeciálnym zrýchleným procesom na územie Českej republiky, kde majú povolenú odbornú prax, kde sa im dáva kurz jazyka. A počas toho si robia prípravné veci na aprobáciu,“ povedal Beck.

Problém ešte viac prehĺbila pandémia. Zdravotným sestrám chýba motivácia. Odchádzajú zo zdravotníctva alebo do zahraničia. Doplniť ich stavy len absolventmi našich zdravotníckych škôl zrejme už nebude stačiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny