Na hlavný obsah

Inflácia v Spojených štátoch dosahuje rekord

Spojené štáty oznámili ďalší nárast inflácie, najvyšší za posledných 40 rokov.

Inflácia v Spojených štátoch dosahuje rekord
Ilustračná fotografia. Foto: SITA/ AP

Americké trhy začali v tejto súvislosti krvácať. Experti čoraz častejšie skloňujú recesiu. Svetová banka upozorňuje, že rastúce ceny pripomínajú v globálnej ekonomike sedemdesiate roky minulého storočia. 

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Neistota – slovo, ktoré podľa analytikov vystihuje svet posledných pár mesiacov – nielen v súvislosti s koronavírusom, vojnou na Ukrajine, ale aj na finančných trhoch.

Americká burza zažila jeden z najhorších dní v roku. Index S&P 500 sa prepadol o takmer štyri percentá na najnižšiu hodnotu od marca 2021. Nasdaq stratil od svojho rekordu až tretinu hodnoty.

„Vstúpili sme na medvedí trh, panuje negatívna nálada. Ceny akcií prudko klesajú. Témou číslo jeden je inflácia. Americká centrálna banka chce zaviesť prísnejšie finančné podmienky. To znamená nižšie ocenenia akcií, silnejší dolár a širšie úverové rozpätie,“ povedal analytik Zachary Hill.

Inflácia stúpla rýchlejšie, ako sa očakávalo

Investorov vydesil fakt, o ktorom už experti hovoria dlhší čas. Podľa najnovších štatistík stúpla inflácia rýchlejšie, ako sa očakávalo – z 8,3 % na 8,6 %.

Americká centrálna banka chce na jej spomalenie zdvihnúť základný úrok – opäť viac ako experti predpokladali.

Varujú preto, že to môže spôsobiť aj recesiu – čiže spomalenie ekonomiky. Rekordná inflácia nie je témou číslo jeden len v Spojených štátoch, ale aj inde vo svete.

Poklesy na amerických trhoch ovplyvnili aj tie ázijské a európske, ktoré tiež zaznamenali straty. Podľa najnovšej prognózy Svetovej banky hrozí globálnej ekonomike takzvaná stagflácia – čiže ekonomika stagnuje a dominuje v nej inflácia.

„Vojna na Ukrajine spôsobila oveľa väčšiu ponuku rizík. Hrozí nám vážna stagflácia – tá prichádza s vyššími úrokovými sadzbami. Vyššie úrokové sadzby sú dôsledkom rizika finančného stresu. Ten sa v poslednom období zvyšuje,“ povedal expert Svetovej banky Ayan Kose.

Organizácia upozorňuje, že stagfláciou môžu byť najviac zasiahnuté rozvojové krajiny. Zlé obdobie prirovnáva k ropným šokom zo sedemdesiatych rokov minulého storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika