Na hlavný obsah

V novoobjavenej jaskyni našli bronzový poklad

Pri hľadaní pokladu bol aj štáb RTVS.

Jaskyňa v horách Liptova odkryla ďalšie tajomstvo. V jej okolí objavili poklad z mladšej bronzovej doby – najmä šperky a súčasti oblečenia. Priamo v jaskyni pritom vlani našli ľudské kosti a črepy, ktoré sú ešte o dvetisíc rokov staršie – z mladšej kamennej doby. Pri hľadaní pokladu bol aj štáb RTVS.

Archeológovia s detektormi kovu prehľadávali les v okolí novoobjavenej jaskyni. Niekoľko metrov nad lesnou cestou našli bronzové ozdoby. Na inom mieste zase šperky a pravdepodobne súčasť oblečenia – tiež z bronzu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jaskyňu Bádenská terasa objavili už vlani v novembri. No s archeologickým prieskumom museli počkať až do jari. A preto jej presné miesto zatiaľ tajili.

,,Poklad bronzových predmetov sa našiel v strmom svahu na, pre nás, nezmyselnom mieste. Určite nebol stratový nález, ale uložili sme ho. Máme to pekne zdokumentované, v takých dvoch vrstvách,“ uviedol Martin Furman, archeológ z Krajského pamiatkového úradu Žilina.

Ľudské kosti a črepy v jaskyni sú z mladšej kamennej doby a poklad pred ňou z mladšej bronzovej doby. Od seba ich delí asi dvetisíc rokov. Môžu však spolu súvisieť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny