Na hlavný obsah

Kaštieľ Esterháziovcov doplatil na nekvalitnú rekonštrukciu

Národná kultúrna pamiatka sa po rokoch dočkala obnovy.

Kaštieľ Esterháziovcov v Želiezovciach sa dočkal veľkej obnovy. V 18. storočí ho navštevovali mnohé známe osobnosti, vrátane skladateľa Franza Schuberta, autorov slávnej torty Sacherovcov či arcivojvodu Jozefa Ferdinanda Habsburského.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Posledné rekonštrukčné práce vykonali na kaštieli v Želiezovciach začiatkom deväťdesiatych rokoch. „V prvom rade išlo o vysušenie muriva a výmenu strešnej krytiny a konštrukcie,“ povedal pre regionálny magazín Regina primátor Želiezoviec Ondrej Juhász.

„Predpokladáme, že rekonštrukcia bola nekvalitne zrealizovaná. Kaštieľ sa dostal do havarijného stavu. Snažili sme získať finančné prostriedky na opravu celého objektu,“ dodal Juhász.

Mesto získalo dotácie

Prvotným cieľom bolo zachrániť objekt pred poveternostnými vplyvmi, čiže vykonať rekonštrukciu strešnej konštrukcie. Mesto získalo príspevky v hodnote 730 000 eur z Nórskeho finančného mechanizmu a 430 000 eur z eurofondov.

Zadnú časť kaštieľa postavili v roku 1720 rokov ako kúriu. „V roku 1780 si k nej Esterháziovci pristavili pravú a ľavú stranu, čím vznikol tvar veľkého U,“ uviedol Pavel Polka, správca mestského múzea v Želiezovciach.

V roku 1804 sa Esterháziovci rozhodli pristavať aj štvrtú stranu. „Vtedy ho začali oslovovať kaštieľom, a teda môžeme hovoriť, že kaštieľ vznikol v roku 1804,“ ozrejmil Polka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny