Na hlavný obsah

Obnovený kaštieľ vo Svätom Antone opäť otvorili pre verejnosť

Múzeum oslavuje 60. výročie.

Obnovený kaštieľ vo Svätom Antone opäť otvorili pre verejnosť
Kaštieľ vo Svätom Antone. Foto: RTVS

Kaštieľ vo Svätom Antone víta v týchto dňoch prvých návštevníkov po rozsiahlej rekonštrukcii. Tento rok v máji si navyše múzeum, ktoré v kaštieli sídli, pripomenie 60. výročie jeho založenia.

Múzeum vo Svätom Antone po dvoch rokoch opäť otvára expozície. „Pandemická situácia prehliadku kaštieľa trochu obrátila naruby, návštevníci si prezerali expozície samostatne. Po dvoch rokoch sa vraciame ku klasike – expozícii s výkladom,“ uviedla Jana Slaná, vedúca marketingu.

Dva roky využili v múzeu na rekonštrukciu. „Stojíme momentálne na veľmi peknom zrekonštruovanom nádvorí. Zrekonštruovanú máme aj strechu západného krídla,“ priblížila Slaná pre regionálny magazín Regina.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Okrem rekonštrukcie nádvoria prebiehala aj rekonštrukcia pivničných priestorov. „Veľkolepé pivnice kaštieľa boli predtým prázdne, nevyužívali sa. Po rekonštrukcii ich plánujeme na rôzne využitie – podujatia organizované múzeom, ale aj rodinné oslavy či svadby,“ ozrejmila.

Riaditeľ múzea Štefan Engel pripomína, že múzeum prešlo počas svojej existencie mnohými zmenami. V roku 1985 sa kaštieľ stal národnou kultúrnou pamiatkou.

V múzeu si tento rok pripomínajú dve jubileá. Jedným je 60. výročie založenia múzea, tým druhým je 30. ročník poľovníckych slávností – Dni svätého Huberta.

Pri príležitosti 60. výročia založenia si múzeum pripravilo pre návštevníkov predaj prvej špeciálnej eurobankovky nulovej denominácie s vyobrazeným kaštieľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny