Na hlavný obsah

Kde deťom počas letných prázdnin hrozí riziko úrazu?

Traumatológ zo Šace opisuje viaceré aktivity.

Kde deťom počas letných prázdnin hrozí riziko úrazu?
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Viaceré aktivity počas letných prázdnin môžu byť pre deti rizikové. Traumatológ z nemocnice v košickej Šaci Jozef Kubašovský upozorňuje na nafukovacie atrakcie, trampolíny, bazény, domácnosť, bicykle, psy i strelné zbrane.

Pri skákaní na nafukovacích atrakciách hrozí pád mimo nich, kolízia s inou osobou či kontakt s mechanizmom atrakcie. Až tri štvrtiny úrazov na trampolínach sú podľa neho spojené s tým, že je na nej viacero osôb.

Prevažne ide o zlomeniny, výnimkou nie sú ani poranenia hlavy a krku. Tragický môže byť podľa Kubašovského pád na konštrukciu. Poukazuje na zákaz sált a dodržiavanie pokynov výrobcov.

Pri bazénoch zdôrazňuje nutnosť prítomnosti dospelého človeka i zabezpečenie okolia. „Nebezpečné sú aj nafukovacie zábavné predmety, ako napríklad kolesá či nafukovačky. Znemožňujú dohľad nad dieťaťom a blokujú kontrolu pri vzniku ťažkostí. Uvádza sa, že malé deti sa môžu utopiť vo vode menšej ako päť centimetrov,“ spresnil.

Detský bazén odporúča nenechávať naplnený vodou v záhrade, a ani na inom mieste v okolí domu. Všetky bazény a iné nádoby treba vyliať a otočiť hore dnom, aby sa nenaplnili napríklad dažďovou vodou.

Riziko hrozí aj doma

Riziková je i samotná domácnosť a okolie domu. Príkladom sú pády zo schodov, okien a nábytku, z balkónov, rebríkov i striech. Prevenciou je technické zabezpečenie.

„Významným rizikom je používanie kosačky na trávu, pokusy detí o samostatné aktivity aj s inými technickými pomocníkmi pri starostlivosti o záhradu či okolie domu. Príkladom sú vysokotlakové čističe, rôzne drviče dreva a podobne,“ dodal traumatológ.

Upozorňuje tiež na bicykle, trojkolky, kolobežky, korčule či skejtbord a ich používanie blízko bazénov, ciest, vozenie sa viacerých osôb naraz a riadenie v nočných hodinách. Pripomenul, že prilba počas jazdy redukuje riziko poranenia hlavy o 85 percent.

V lete evidujú tiež vyššiu úrazovosť pri kontakte so psami. Pripisuje to i možnému prehriatiu organizmu zvieraťa. „Deti väčšinou poraní vlastný pes. Viac ako polovica prípadov vzniká pri pokuse o oddelenie dvoch psov, ktorý sa bijú,“ povedal.

Vlastníctvo strelných zbraní podľa neho tvorí najvýznamnejšiu oblasť možného rizika pre deti. „Štatistiky uvádzajú, že náhodné strelné poranenia detí sa najčastejšie vyskytujú v poobedňajšom čase po príchode zo školy a neprítomnosti rodičov,“ uviedol.

Zdôraznil potrebu dodržiavania pravidiel majiteľmi zbrojných preukazov a dostatočné zabezpečenie zbraní. „Významný je zákaz manipulácie detí so zbraňami aj v prítomnosti dospelej osoby,“ doplnil Kubašovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko