Na hlavný obsah

Krajiny EÚ prijali šiesty balík sankcií proti Rusku vrátane ropného embarga

Zo sankčného zoznamu vyškrtli patriarchu Kirilla.

Krajiny EÚ prijali šiesty balík sankcií proti Rusku vrátane ropného embarga
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Veľvyslanci krajín Európskej únie (EÚ) sa vo štvrtok (2. 6.) zhodli na podrobnostiach šiesteho balíka sankcií proti Rusku vrátane zákazu dovozu väčšiny ruskej ropy. Oznámilo to francúzske predsedníctvo EÚ.

Podľa diplomatických zdrojov ostatné krajiny v záujme konečného schválenia opäť ustúpili Maďarsku, ktoré si už v minulých dňoch vymohlo niekoľko ústupkov pri ropnom embargu. Vo štvrtok na podnet Budapešti Únia z navrhovaného sankčného zoznamu odstránila najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi, moskovského patriarchu Kirilla.

Predtým vyjednané výnimky pri dovoze ropy má tiež Česko či Slovensko. Únijné krajiny by mali sankcie formálne potvrdiť do piatkového rána, platiť by mohli začať ešte v ten istý deň.

Maďarsko protestovalo

Novú sadu sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu navrhla Európska komisia už začiatkom mája. Jej zásadnou časťou mal byť úplný zákaz dovozu ruskej ropy od začiatku budúceho roka, po maďarskom tlaku však dostala časovo nespresnenú výnimku ropa prepravovaná ropovodom Družba, ktorá sa týka aj Česka.

Premiér Viktor Orbán navyše na únijnom samite začiatkom tohto týždňa vyrokoval pre svoju krajinu možnosť doviezť ropu tankery v prípade výpadku potrubia.

EÚ by na základe embarga mala koncom roka prestať dovážať 90 percent ruskej ropy, časovo nešpecifikovanú výnimku bude mať južná vetva Družby zásobujúca Česko, Slovensko a Maďarsko. Praha má navyše 18-mesačnú výnimku na dovoz produktov z rafinérií používajúcich ruskú ropu.

Sankcie sa okrem toho vzťahujú aj na tri ruské banky vrátane tej najväčšej Sberbank, trojicu médií šíriacich vojnovú propagandu Kremľa či päť desiatok činiteľov, oligarchov a subjektov. Orbán odmietol, aby medzi nimi bola aj hlava ruskej pravoslávnej cirkvi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet