Na hlavný obsah

Krajniak vyzval Rašiho, aby Hlas-SD pomohol prelomiť veto. Ten si dal podmienky

Krajniak avizoval zvyšovanie platov.

Krajniak vyzval Rašiho, aby Hlas-SD pomohol prelomiť veto. Ten si dal podmienky
Na snímke vľavo poslanec NR SR Richard Raši (Hlas-SD) a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: RTVS

Platy nielen učiteľov, ale všetkých verejných zamestnancov porastú o viac ako 3 percentá a skôr než od 1. januára budúceho roku. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Chceme všetkým štátnym zamestnancom, učiteľom, hasičom, zamestnancom domovov sociálnych služieb garantovať zvýšenie platu nielen v tomto roku, ale aj budúci rok,“ skonštatoval minister.

Podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši kritizoval vládu za to, že zastavila každoročný desaťpercentný rast platov učiteľov. „Centrálnym zlom je financmajster Igor Matovič, ktorý nechce dať do školstva ani zdravotníctva peniaze na zvýšenie platov,“ povedal. „Keby sa nemíňali peniaze na krúžkovné, ktoré je aj podľa ministra školstva nezrealizovateľné, boli by peniaze na rapídne zvýšenie platov,“ dodal.

Na zvyšovanie platov je však podľa Krajniaka potrebné, aby sa zvýšili niektoré dane. „Čo sa týka konfliktov, každý musí ustúpiť,“ reagoval na to, že zvýšenie daní je červenou čiarou pre SaS. Viac by štátu mali podľa neho odovzdať bohaté firmy, oligopoly či monopoly.

Podporte rodinný balíček, vyzval Krajniak Rašiho

V priebehu budúceho týždňa by mali poslanci NR SR hlasovať o prelomení veta prezidentky Zuzany Čaputovej pri zákone o tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Krajniak v relácii vyzval Rašiho, aby poslanci Hlasu-SD podporili tento balíček a pomohli prelomiť prezidentkino veto. „Je nevyhnutné, aby od 1. júla dostali pomoc rodiny s deťmi,“ povedal minister. Sme rodina sa chystá hlasovať za prelomenie veta.

„Pomoc nie je komplexná. My za to zahlasujeme len ak dostaneme záruku, že sa pomoci dočkajú aj seniori, nízkopríjmoví pracujúci a ľudia s odrastenými deťmi,“ uviedol Raši. Vyslúžil sa za to kritiku od Krajniaka.

„Toto je rozdiel medzi vami a nami. Sme rodina keď bola v opozícii, podporovala dobré veci a hlasovala za. My sme si za to nikdy nič nepýtali,“ skonštatoval minister práce.

Na otázku, či mu neprekáža, že za balíček zrejme budú hlasovať aj poslanci ĽSNS, odpovedal, že „SaS bude hlasovať proti s Republikou, PS a Hlasom, a to mi má vadiť?“

Nezaujímajú ma politické hry, hovorí Krajniak

Minister práce sa bezprostredne nevyjadril k tomu, či majú jeho dôveru ministri zdravotníctva, životného prostredia a hospodárstva. „Zaujíma ma pomoc ľuďom, nie politické hry,“ odpovedal.

Raši považuje za hlavný problém ministra financií Matoviča, ktorý je v konflikte s ministrom hospodárstva i zdravotníctva. „Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nakoniec odstúpi sám, Matovič mu nedá na výstavbu nemocníc peniaze a bez peňazí sa to robiť nedá,“ uviedol.

Podobne sa vyjadril aj k ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi, ktorý je rovnako v konflikte s Matovičom. Hlas-SD plánuje hlasovať za jeho odvolanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko