Na hlavný obsah

Šeliga: Konflikt medzi Matovičom a SaS zahlcuje priestor a otravuje, musíme ho vyriešiť

Richard Sulík má na poste ministra jeho dôveru.

Šeliga: Konflikt medzi Matovičom a SaS zahlcuje priestor a otravuje, musíme ho vyriešiť
Na snímke vľavo poslanec NR SR Richard Takáč (Smer-SD) a poslanec NR SR Juraj Šeliga (nezaradený). Foto: RTVS

Konflikt medzi ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), celou stranou SaS i ostatnými musí koalícia vyriešiť, pretože zahlcuje priestor, robí napätie a brzdí procesy. V sobotnej (18. 6.) relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

„Musíme upriamiť pozornosť na to, čo sa nám podarilo urobiť. Konflikt a hádky ju odpútavajú a znervózňujú ľudí i mňa,“ skonštatoval Šeliga.

Podpredseda opozičného Smeru-SD Richard Takáč vidí jediné možné riešenie v predčasných voľbách. Smer-SD už zbiera podpisy na referendum. „Občania Slovenska ako jediní nedostávajú pomoc od vlády. Zaplatia viac a viac a kúpia menej a menej. Jediné riešenie tejto situácie je referendum,“ uviedol Takáč.

Podľa Šeligu už vláda pomohla dôchodcom, ale podarilo sa jej napríklad zastropovať ceny energií pre domácnosti. Šeliga ďalej pripomenul, že je za to, aby najzraniteľnejší dôchodcovia dostali peniaze navyše aj v riadnom, decembrovom termíne výplaty 13. dôchodkov.

Štát má na zvýšenie platov učiteľov

Šeliga skonštatoval, že štátu sa darí a 10–percentné zvýšenie platov učiteľov i ďalších štátnych zamestnancov má. „Je smutné, že učitelia a školskí zamestnanci museli vyjsť do ulíc a že stále nedošlo k dohode medzi ministerstvom financií a školstva,“ uviedol.

Podľa Takáča vláda pre občanov ani učiteľov nerobí dostatok. „Pomoc je nulová,“ hovoril poslanec Smeru-SD.

Spor medzi Matovičom a SaS by Šeliga riešil kompromisom, pri ktorom by „každá strana musela ustúpiť a zbaviť sa svojich snov a túžob.“ „Je legitímne hovoriť o zvyšovaní daní za lieh a tabak, ale aj o znižovaní niektorých iných. Na tomto treba nájsť spoločnú reč za jedným stolom,“ povedal. Dodal, že dohodu napr. aj o protiinflačnom balíčku, ktorý vetovala prezidentka Zuzana Čaputová, majú koaličné strany vo svojich rukách. Igor Matovič však musí ustúpiť.

„Ak veto poslanci neprelomia, časť balíčka, ktorú prezidentka nevetovala, bude pomáhať rodinám už od júla,“ skonštatoval Šeliga. Podľa neho by bolo lepšie popracovať na pripomienkach prezidentky než veto prelomiť a riskovať, že Ústavný súd SR zruší celý balíček. „Ak niekto nemá 76 hlasov a aj tak ide do prelomenia, ide len o politiku a nie o nejaké chcenie pomoci pre rodiny,“ dodal.

Ministri majú Šeligovu dôveru

Takáč kritizoval ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) nielen za údajné nezvládnutie manažmentu medveďov, ale aj za údajné pochybenia v enviromentálnom fonde.

Šeliga si kolegu zastal. „Za to, že po lesoch behajú medvede, naozaj pán Budaj nemôže,“ skonštatoval.

Priblížil, že podľa neho zostane na svojom poste na 99,9 percenta aj minister hospodárstva Richard Sulík. „Ide o politickú hru Smeru.SD,“ okomentoval jeho odvolávanie.

„Richard Sulík a Eduard Heger nevetovaním sankcií proti Rusku na pôde EÚ strelili Slovensko do kolien,“ vyhlásil Takáč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko