Na hlavný obsah

Ľavicový blok vo Francúzsku sa chce pokúsiť odvolať novú vládu

Podľa ľavičiarov vyslali voliči jasný signál.

Ľavicový blok vo Francúzsku sa chce pokúsiť odvolať novú vládu
Francúzska premiérka Élisabeth Borneová. Foto: TASR/AP

Ľavicový blok NUPES (Nová ľudová, socialistická a ekologická únia) podá návrh na vyslovenie nedôvery kabinetu premiérky Élisabethy Borneovej. Blok to ohlásil na twitteri.

Vláda, ktorú francúzsky prezident Emmanuel Macron vymenoval do funkcie v máji, predstúpi so svojím programom pred parlament 5. júla.

Zástupcovia NUPES po nedeľňajších (19. 6.) parlamentných voľbách povedali, že by táto vláda mala odísť. „Za normálnych okolností by pani Borneová odišla,“ povedal poslanec NUPES Manuel Bompard. Podľa neho voliči v nedeľu vyslali Macronovi a jeho vláde jasný signál, že nesúhlasia s ich politikou.

Macronova koalícia Spolu nezískala totiž vo voľbách väčšinu, s 245 mandátmi je však najsilnejším parlamentným blokom.

„Emmanuel Macron je dnes menšinovým prezidentom republiky,“ uviedla v pondelok (20. 6.) šéfka Národného združenia Marine Le Penová. Podľa nej výsledok volieb znamená koniec dôchodkovej reformy, ktorá je jedným z hlavných cieľov Macronovho druhého volebného obdobia.

Pre vyjadrenie nedôvery treba súhlas väčšiny členov Národného zhromaždenia. NUPES tak pre úspech svojho návrhu musí nájsť podporu aj ďalších parlamentných klubov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet