Na hlavný obsah

Lekári už vypisujú elektronické PN, mnohým však systém stále nefunguje

Na systém nabiehajú postupne, tvrdí NCZI.

Lekári zatiaľ vypísali 84 elektronických PN. Niektorí systém chvália, iným ešte nefunguje. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) argumentuje, že systém funguje správne.

Mnohí pacienti ešte nejaký čas budú musieť doklady o práceneschopnosti zamestnávateľovi doručiť. Koniec papierovačiek pri vybavovaní takzvanej PN-ky mal od 1. júna zabezpečiť nový – elektronický systém.

Niektorým lekárom prišla informácia o spustení od dodávateľa informačného systému už deň pred tým.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„A ešte dva dni pred tým nám všetko na demo verzii ukázal, ako to bude prebiehať, ako to ta máme zadávať, takže od 1. 6. som hneď písal dve PN-ky, ktoré odišli do NCZI,“ priblížil lekár Juraj Kobyľák.

Dodávateľov informačných systémov do ambulancií a nemocníc je však podľa NCZI približne 70. Mnohí z nich svojich lekárov do systému zatiaľ nepripojili. Preto elektronické PN-ky vydávať nemôžu.

„Nakoľko sa to spája s určitým zaškolením a s vysvetlením toho systému, tak niektorí dodávatelia toho systému pristúpili ku konzervatívnemu prístupu. Lekárov zapájajú postupne,“ vysvetlila hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.

Po tom, ako lekár vystaví elektronickú PN-ku, systém ju odošle do sociálnej poisťovne. Informácie dostávajú aj zamestnávateľ a poistenec. Sociálna poisťovňa zatiaľ komplikácie s elektronickým dokladom nezaznamenala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko