Na hlavný obsah

Lídri G7 chcú zakázať dovoz zlata z Ruska

Rozhodnutie oznámia spoločne, píše Biden.

Lídri G7 chcú zakázať dovoz zlata z Ruska
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Spojené kráľovstvo, Spojené štáty, Japonsko a Kanada zakážu dovoz zlata z Ruska. Na úvod začínajúceho samitu siedmich veľkých ekonomík G7 to podľa agentúry Reuters oznámila britská vláda.

Tá chce, aby nové protiruské opatrenia za inváziu na Ukrajine prijali tiež Nemecko s Francúzskom a Talianskom, čo sú zvyšní členovia G7. Americký prezident Joe Biden na twitteri napísal, že G7 zákaz dovozu zlata oznámi spoločne.

„Skupina G7 spoločne oznámi, že zakáže dovoz ruského zlata. Tento export prináša Rusku desiatky miliárd dolárov,“ uviedol Biden. Jeden z amerických činiteľov v telefonickom rozhovore s novinármi povedal, že zákaz dovozu by mali oficiálne vyhlásiť v utorok (28. 6.) na záver samitu.

Zámer podporil aj predseda Európskej rady Charles Michel. Podľa neho by EÚ mala dovoz zlata z Ruska tiež zakázať a že tento návrh medzi únijnými členmi podporí. „Chceme sa zamerať na ruské financovanie vojny,“ povedal.

Zákaz dovozu sa bude týkať novovyťaženého, prípadne upraveného zlata. Sankcie, naopak, nepostihnú zlato, ktoré Rusko už predtým vyviezlo.

Rusko podľa nemeckého štatistického úradu Destatis v minulom roku vyprodukovalo 363,5 tony zlata. To bolo po roku 2019 druhé najvyššie množstvo od roku 1998. Britský denník The Guardian uviedol, že ruský vývoz zlata mal v roku 2021 hodnotu 15,2 miliardy dolárov (14,4 mld. eur).

Štáty G7 už spoločne s ďalšími západnými krajinami prijali sériu bezprecedentných sankcií, aby Moskvu za vojenský vpád na Ukrajinu potrestali.

Ukrajina a dosahy invázie na svetové hospodárstvo a bezpečnosť budú jednou z hlavných tém samitu, ktorý sa koná v bavorskom alpskom zámku Elmau.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet