Na hlavný obsah

Lieková reforma prešla, dostupnosť moderných liekov sa zvýši

Zákon podporila aj opozícia.

Lieková reforma prešla, dostupnosť moderných liekov sa zvýši
Ilustračná fotka. Foto: RTVS

Kategorizácia liekov sa zmení, moderná liečba bude dostupnejšia. Poslanci vo štvrtok (23. 6.) schválili novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) mala ešte v stredu (22. 6.) obavy, že pozmeňujúce návrhy na poslednú chvíľu budú problém.

Napokon sa jej obavy nepotvrdili. Za novelu hlasovala aj opozícia. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Obavy a kompromisy

Cieľom spomínanej novely je lepšia dostupnosť inovatívnych liekov a zdravotníckych pomôcok, ale tiež zmena v kategorizácii liekov. A hoci bolo treba kompromisy, napokon mali byť spokojné aj poisťovne.

Viceprezdentka AOPP Elena Marušáková je rada, že sa ich obavy o zmenách na poslednú chvíľu nepotvrdili. „Každá zo strán urobila množstvo kompromisov. Musíme povedať, že pre nikoho to nebolo stopercentne perfektné. Avšak rozumeli sme tomu, že systém sa musí ako celok niekam pohnúť – smerom k lepšiemu, aby sa pacient naozaj cítil lepšie, aby videl zmeny,“ skonštatovala.

Pri vzniku novely stála aj bývalá štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková. Tá pripomenula sľub súčasnej vlády, že zlepší vstup drahých inovatívnych liekov na slovenský trh.

Dostupnosť liekov

„Má zásadne meniť postup ministerstva zdravotníctva pri vstupe týchto liekov. Prechádza na nich obrovská kompetencia. Takže vlastne to, aký bude skutočný dosah tohto zákona, uvidíme na tom, ako rezort dokáže zvládnuť záťaž, ktorú naň prenesú zdravotné poisťovne,“ poznamenala.

„Nie je asi žiaden zákon, kde sú spokojní úplne všetci. Ale tento zákon je zákonom, ktorý jednoznačne zvyšuje dostupnosť liekov,“ uviedla predsedníčka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková z SaS.

Za novelu zahlasovalo 107 poslancov, okrem koaličných aj z opozície. Richard Raši (nezaradený) z Hlasu-SD povedal, že je s novelou tak, ako prešla, spokojný. Analytik INEKO Dušan Zachar však zdôraznil, že rozsah a zlepšenie pre pacienta záleží od rokovaní o štátnom rozpočte.

„Čiže tento zákon vytvára nejaké predpoklady, ale realita bude až po schválení rozpočtu na ďalší rok,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál