Na hlavný obsah

Čoraz viac ľudí užíva lieky na spanie, v lekárňach začínajú chýbať

Prispelo k tomu aj ochorenie COVID-19.

Čoraz viac ľudí užíva lieky na spanie, v lekárňach začínajú chýbať
Na snímke spiaci muž. Foto: TASR/AP

Počet ľudí, ktorí užívajú lieky na spanie, sa počas pandémie zdvojnásobil. Vyplýva to zo štatistík Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Dôvodom však nie je len ochorenie COVID-19, ale aj stres a neistota, ktoré so sebou pandémia priniesla. Odborníci napriek tomu odporúčajú lieky užívať len krátkodobo a radšej sa starať o spánkovú hygienu.

V roku 2020 trpelo nespavosťou približne 40 000 poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. O rok neskôr ich bolo dvakrát viac. „Lieky na spanie užívajú častejšie ľudia nad 45 rokov, ale až 68 percent poistencov, ktorí ich berú, má 65 rokov a viac,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Eva Peterová.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Výpadky liekov na spanie

Poruchy spánku sú jedným z príznakov takzvaného dlhého covidu-ochorenia, ktorým trpia ľudia po prekonaní koronavírusu. Podľa odborníkov však môže byť príčinou aj psychické napätie spôsobené pandémiou – a to bez ohľadu na vek.

„Potreba spánku je fyziologická potreba a v prípade, ak ho má človek nedostatok, tak to ovplyvňuje myšlienkové procesy, pamäť a koncentráciu,“ vysvetlil príčiny nedostatku spánku neuropsychológ Róbert Krause.

Lekárne sa v posledných týždňoch navyše pasujú s výpadkami niektorých liekov na nespavosť. Potvrdil to aj Štátny ústav na kontrolu liečiv.

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ však ubezpečil, že na trhu sú lieky s rovnakým zložením od iných výrobcov a pacienti, ktorí ich potrebujú, sa nemusia obávať, že zostanú bez pomoci. „Na druhej strane treba brať do úvahy aj to, že lieky na spanie sa nemajú užívať dlhodobo. Maximálne zopár týždňov,“ dodal.

Čo robiť pre dobrý spánok?

Odborníci preto odporúčajú skôr kognitívno-behaviorálnu terapiu so spánkovým odborníkom, akým je aj Imrich Mucska zo spánkového laboratória. V prvom rade odporúča nepozerať pred spaním televízor, do mobilu či počítača.

„Sú obrazovky, ktoré modrým svetlom bránia vyplaveniu melatonínu a vedie k nespavosti. Ďalším prvkom je vhodná miestnosť. Mala by byť zvukovo a svetelne izolovaná, teplota by mala byť 18,3 °C. Kofeín by sa nemal pred spánkom použiť šesť hodín a nemali by sa piť alkoholické nápoje,“ poznamenal.

Dodal, že lieky na spanie by mali byť až posledným riešením insomnie. Pomôžu síce zaspať, avšak nepomáhajú s kvalitným spánkom a ráno sa pacient často budí unavený a omráčený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál