Na hlavný obsah

Štát si vie v Slovnafte vynútiť mimoriadnu výrobu. Rafinéria hovorí o bezpečnostných zárukách

Rezort hospodárstva verí, že k situácii nedôjde.

Štát si vie v Slovnafte vynútiť mimoriadnu výrobu. Rafinéria hovorí o bezpečnostných zárukách
Na snímke logo na nádrži na ropu v rafinérii Slovnaft. Foto: TASR

Slovensko si môže v prípade nedostatku benzínu a nafty vynútiť od rafinérie Slovnaft ich mimoriadnu výrobu. Podľa ministerstva hospodárstva drží štát v rukách všetky páky. A ak by náhodou chýbali, vie si ich v parlamente urýchlene zabezpečiť.

Rafinéria, ktorá avizuje po prijatí embarga na ruskú ropu v nasledujúcich mesiacoch výrazné problémy s dodávkami palív, nevylučuje zásah štátu. No v takom prípade, ak by nastal, musí podľa Slovnaftu vláda prevziať aj bezpečnostné záruky za výrobu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Treba patričné kompenzácie

Ak by Slovensko smerovalo k scenáru, ktorý minulý týždeň naznačil Slovnaft – že hrozí po zavedení embarga na ruskú ropu nedostatok palív, koalícia by zrejme urýchlene menila pravidlá.

Štát by tak mohol rafinérii prikázať, aby vyrábala potrebné množstvo benzínu a nafty bez ohľadu na to, či by bola stratová. V súčasnosti môže vláda vydať podobné nariadenie len pri výrobe elektrickej energie.

„Toto určite je na stole, ale na druhej strane je tu aj podmienka, že ak nejaký hospodársky subjekt dostane niečo nariadené v záujme štátu, tak musí byť aj patrične vykompenzovaný,“ definoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Napriek tomu upozorňuje, že štát má v rukách páky, ako aj bez pomoci parlamentu dosiahnuť podobný výsledok – napríklad vyhlásením hospodárskej mobilizácie. Okrem toho sa Slovnaft pravdepodobne nachádza v zozname podnikov kritickej infraštruktúry.

Zoznam je síce utajený, no pre všetky tieto spoločnosti platia špeciálne pravidlá. Rafinéria odkazuje, že berie na vedomie pozíciu štátu. No v takom prípade by musela vláda prevziať aj bezpečnostné záruky.

„Samozrejme, štát takúto možnosť vždy bude mať z pozície sily, ale zapínanie, vypínanie, rafinérii, flérovanie, šírenie zápachu, zvýšené emisie, problémy, prípadne s bezpečnosťou. Kto si toto zoberie potom na zodpovednosť?“ pýta sa hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Ministerstvo hospodárstva je napriek tomu presvedčené, že ku krajnému scenáru nedôjde. Vyhlásenia Slovnaftu, že o osem mesiacov od zavedenia embarga nebude vedieť zásobovať región palivami, považuje za poplašnú správu.

Slovnaft hovorí o čase a investíciách, analytik upokojuje

Slovnaft môže v tomto období vyvážať naftu a benzín bez obmedzení. Po uplynutí ôsmich mesiacov začne platiť ďalšia desaťmesačná výnimka. Rafinéria tak môže pôsobiť okrem Slovenska ešte na českom trhu.

„Aj tieto dva trhy sú dostatočne veľké na to, aby skonzumovali celú produkciu Slovnaftu,“ hovorí Galek. Slovnaft to odmieta a opakuje, že za 18 mesiacov nestihne plnohodnotne prestavať výrobné linky na iné zmesi.

„Potrebujeme dva až štyri roky niekoľko 100 miliónov investícií do rafinérií, ako aj zvýšenia kapacít,“ vysvetlil Molnár. Rafinéria síce priznáva, že už dnes vie spracovať aj inú ropu ako ruskú, no s iným pomerom výrobkov. Napríklad by sa vyrábalo omnoho menej nafty.

Energetický analytik Ján Pišta napriek tomu upokojuje. Podľa neho je 18 mesiacov od zavedenia sankcií dlhá doba na to, aby sa situácia upokojila a vyriešila. „Myslím si, že sa nemusíme obávať o to, že by sme o 1 a pol roka nemali k dispozícii benzín a naftu,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál