Na hlavný obsah

Na sezónnych prácach sa bude dať viac zarobiť až budúci rok

Poslanci znížili ich odvodové zaťaženie.

Na sezónnych prácach sa bude dať viac zarobiť až budúci rok
Na ilustračnej snímke zber jahôd. Foto: TASR/DPA

Lepšie si zarobiť na sezónnych prácach v sadoch sa bude dať až od budúceho roka. Sady na Slovensku v tomto roku naďalej ovládajú najmä samozbery. Nájsť brigádnikov na Slovensku je pre nevýhodnejšie podmienky ako za hranicami stále problémom.

Ovocia bude pritom v tomto roku viac ako po iné roky, keďže sa ho podarilo ochrániť pred mrazmi. Téme sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová na Rádiu Slovensko.

V sade pri Cabaji-Čápore dozreté ovocie čaká na samozberačov. Nájsť pracovníkov na Slovensku je podľa pestovateľa Branislava Novosada takmer nemožné. Aj niekoľko zamestnancov, ktorých potrebuje na ďalšie práce, nachádza najmä v Rumunsku.

„Je to veľmi ťažké, pretože odvodové zaťaženie je tak vysoké, že idú radšej inde, kde je zaťaženie odvodmi nižšie v sezónnych prácach. Tým pádom im vedia platiť viac,“ uviedol Novosad.

Nové pravidlá

Samozbery vládnu aj jahodám. Oplatia sa napriek tomu, že ľudia časť úrody zničia, potvrdil Miroslav Sedlák z Vlčkoviec.

„Veľa ľudí zbiera len veľké jahody a malé tam nechajú. Veľa jahôd sa zničí ušliapaním, ale je obrovský problém s pracovníkmi,“ skonštatoval pestovateľ.

Problémy so zháňaním pracovníkov má väčšina ovocinárov, ako aj zeleninárov a vinohradníkov na Slovensku. Pomôcť v tomto roku mali nové pravidlá pre sezónne zamestnávanie, ktoré však doteraz neplatia. Poslanci ich už schválili.

„Uvedenie tohto systému do života sa spája aj s nejakými procesnými zmenami v rámci systému a sociálna poisťovňa to nevie urobiť za dva či tri týždne,“ priblížil predkladateľ Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Nové podmienky tak do platnosti vstúpia od budúceho roka. Brigádnikov by do sadov malo prilákať to, že na ruku dostanú viac peňazí ako teraz, avšak len za 520 odpracovaných hodín.

„Znižuje sa odvodové zaťaženie o 20 percent, to znamená, keď dnes platili odvody zamestnanec a zamestnávateľ 48,6 percenta, tak po novom budú platiť 28,6 percenta,“ dodal Karahuta.

Ovocinári vyjadrujú spokojnosť

Podľa Jany Holéciovej zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je dôležité, že inštitút sezónnej práce sa dostal do zákona.

„Ovocinári sú s tým spokojní, hoci očakávali o niečo výhodnejšie podmienky, keďže tieto pravidlá začnú platiť až od budúceho roka. Ale máme jedno veľké šťastie, že máme o niečo viac ľudí, s ktorými túto úrodu vieme pozbierať, týmito ľuďmi sú práve Ukrajinci,“ skonštatovala Holéciová.

Aj napriek tomu pestovatelia predpokladajú, že tento rok zostane nepozberaných pre nedostatok ľudí asi 10 percent úrody. Nové pravidlá pre sezónne zamestnávanie budú okrem agrosektora platiť napríklad aj v turizme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko