Na hlavný obsah

NATO chce vycvičiť jednotky na nasadenie v konkrétnych krajinách východného krídla

Ide o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajine.

NATO chce vycvičiť jednotky na nasadenie v konkrétnych krajinách východného krídla
Na snímke generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) plánuje vytvoriť jednotky, ktoré budú cvičené na rýchle nasadenie v konkrétnych oblastiach východného krídla NATO.

Po rokovaní ministrov obrany aliančných krajín to vyhlásil generálny tajomník Jens Stoltenberg. Podľa neho konkrétne obrysy plánu schváli o dva týždne samit NATO.

Lotyšský minister obrany vo štvrtok (16. 6.) v mene trojice pobaltských krajín požiadal o zvýšenie počtu aliančných vojakov rozmiestnených priamo v regióne susediacom s Ruskom. S tým však pripravovaná stratégia zatiaľ nepočíta.

Ako odradiť Rusko od ďalšej agresie?

Ministri sa v záverečný deň dvojdňového stretnutia rozprávali predovšetkým o tom, ako odradiť Rusko od ďalšej agresie smerom za jeho západnú hranicu.

Aliancia od februárového začiatku vojny na Ukrajine vytvorila štyri nové bojové skupiny rozmiestnené na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Najmä do východnej Európy sa krátkodobo presunulo viac ako 40 000 vojakov USA a ďalších aliančných krajín.

Podľa Stoltenberga stojí teraz NATO pred úlohou zabezpečiť dlhodobú reakciu na novú bezpečnostnú situáciu spôsobenú vojnou.

„Prvýkrát od čias studenej vojny budeme mať v našom obrannom pláne jednotky vopred určené na nasadenie v konkrétnych krajinách na východe,“ povedal novinárom.

Vojaci z týchto jednotiek budú cvičiť v určenej oblasti, dlhodobo však budú pôsobiť vo svojich materských štátoch. Časť svojich vojakov sa už k tejto úlohe rozhodlo vyhradiť Nemecko a podľa Stoltenberga sa hlásia aj ďalšie krajiny.

Konkrétne verejné oznámenia sa dajú čakať pred samitom, povedal šéf NATO.

Ľahší terč pre ruské zbrane

Aliancia v súčasnosti diskutuje o tom, či umiestňovať ďalších vojakov aj armádnu techniku priamo v krajinách geograficky blízkych Rusku. Či vsadiť skôr na rýchle nasadenie jednotiek z väčšej vzdialenosti.

Lotyšský minister Artis Pabriks vyhlásil, že ak sa nezvýši počet aliančných vojsk v Pobaltí, pre Rusko to bude stimul na ďalšiu agresiu smerom na západ.

„Chceme lepšie plánovanie, chceme veliteľskú štruktúru, chceme dopredu rozmiestniť rôzne typy techniky, aby sme v prípade krízy nemuseli čakať,“ povedal médiám Pabriks.

Kritici plánu na rozmiestnenie techniky blízko ruských hraníc však tvrdia, že by tam bola jednoduchším terčom pre ruské zbrane.

Podľa Stoltenberga by dlhodobá stratégia obrany východného krídla mala stáť ako na doterajšom posilňovaní priamej prítomnosti vojakov, tak na výcviku jednotiek schopných rýchleho presunu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet