Na hlavný obsah

Nemecko: Prokuratúra na základe sankcií po prvý raz zhabala byty Rusom

Doteraz nemecké úrady Rusom majetok iba blokovali.

Nemecko: Prokuratúra na základe sankcií po prvý raz zhabala byty Rusom
Hovorkyňa mníchovskej prokuratúry I Anne Leidingová reční počas tlačovej konferencie v Mníchove. Foto: TASR/DPA

Nemecko po prvý raz na základe sankcií proti Rusku skonfiškovalo ruskému manželskému páru tri byty v bavorskom Mníchove. Doteraz nemecké úrady Rusom majetok iba blokovali.

„Podľa súčasného stavu vedomostí ide o prvý celoštátny prípad, v ktorom došlo nielen k zmrazeniu majetku v dôsledku sankcií, ale aj k skonfiškovaniu nehnuteľností,“ uviedla v pondelok (20. 6.) v Mníchove vrchná prokurátorka Anne Leidingová.

Okrem nehnuteľností ruskému manželskému páru skonfiškovali aj bankový účet, na ktorý prichádzalo nájomné z bytov vo výške zhruba 3 500 eur mesačne.

Identitu prokuratúra nezverejnila

Príjem z prenájmu nehnuteľností bude odteraz putovať okresnému súdu v Mníchove. Identitu ruskej manželskej dvojice bavorská prokuratúra nezverejnila. Uviedla však, že muž je členom ruskej Štátnej dumy. Nemecká verejnoprávna televízia Bayerischer Rundfunk (BR) spresnila, že meno dotknutého poslanca sa začína na písmeno L.

Jeho manželka má nahlásený pobyt v Mníchove. Dvojica čelí obvineniu, že aj po nadobudnutí právoplatnosti protiruských sankcií mala naďalej príjem z prenájmu nehnuteľností. To je v rozpore so zákonom.

Podľa názoru prokuratúry je konfiškácia bytov a prevzatie spomínaného účtu možné, pretože ruský poslanec je od 23. februára na sankčnom zozname.

V ruskej Štátnej dume hlasoval za rezolúciu vyzývajúcu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby uznal separatistické oblasti na východne Ukrajiny za nezávislé republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet