Na hlavný obsah

Niektorí z obrancov Azovstaľu sa vrátili do vlasti

Ukrajina s Ruskom vykonali výmenu zajatcov.

Niektorí z obrancov Azovstaľu sa vrátili do vlasti
Na videosnímke ruskí vojaci sledujú ukrajinských vojakov, ktorí nastupujú do autobusu po tom, ako opustili obliehaný oceliarsky závod Azovstaľ v Mariupole. Foto: TASR/AP

Ukrajina a Rusko si vymenili ďalšiu skupinu zajatcov, oznámila v utorok (28. 6.) ukrajinská vojenská rozviedka. Do vlasti sa vracia 16 ukrajinských vojakov a jeden civilista a tiež 15 ruských zajatcov. Rusko o výmene neinformovalo, uviedla ruskojazyčná služba BBC.

Medzi ukrajinskými zajatcami sú dvaja dôstojníci. Päť z oslobodených má ťažké zranenia a potrebuje akútnu lekársku starostlivosť.

Okrem zajatcov si ukrajinská a ruská strana v Záporožskej oblasti vymenili tiež telá padlých vojakov, uviedlo v utorok ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území. Do neobsadenej časti Ukrajiny sa tak vrátilo 46 padlých Ukrajincov, z ktorých 21 patrilo k obrancom mariupolských oceliarní Azovstaľ.

V polovici mesiaca Rusko prepustilo štyroch ukrajinských civilistov zajatých na začiatku invázie v Kyjevskej oblasti, Ukrajincom vydalo tiež telo jedného mŕtveho vojaka. Ukrajinská strana vtedy prepustila päť Rusov. Takýchto výmen sa od začiatku ruského útoku proti Ukrajine z 24. februára uskutočnilo niekoľko. Ukrajinská strana získala späť tiež desiatky tiel obrancov Azovstalu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet