Na hlavný obsah

Rusko je podľa G7 zodpovedné za potravinovú krízu

Na jej riešenie vyčlení viac ako 4,5 miliardy dolárov.

Rusko je podľa G7 zodpovedné za potravinovú krízu
Zľava Boris Johnson, Fumio Kishida, Ursula von der Leyenová, Charles Michel, Mario Draghi, Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Olaf Scholz a Joe Biden počas pracovného stretnutia na summite G7 na hrade Elmau v Kruene, blízko Garmisch-Partenkirchenu v Nemecku. Foto: ČTK

Rusko pre svoju agresívnu vojnu proti Ukrajine nesie obrovskú zodpovednosť za enormný rast cien potravín a hnojív a za dramatické zhoršenie potravinovej krízy vo svete.

V spoločnom vyhlásení to v utorok (28. 6.) uviedli predstavitelia skupiny veľkých svetových ekonomík G7, ktorí od nedele (26. 6.) rokojú v bavorskom alpskom zámku Elmau.

Británia, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada, Nemecko a USA uviedli, že na boj proti hladu a podvýžive vyčlenia dodatočných 4,5 miliardy dolárov. Krátko pred zverejnením jeden z predstaviteľov americkej vlády povedal, že dodatočná pomoc na potravinovú bezpečnosť bude až päť miliárd dolárov. Polovicou údajne prispejú Spojené štáty.

„Ruská agresívna vojna proti Ukrajine vrátane blokovania trás pre vývoz ukrajinského obilia dramaticky zhoršuje krízu s hladom,“ uviedli štátnici. „Ceny potravín a hnojív rastú do bezprecedentných výšok, za čo Rusko nesie obrovskú zodpovednosť,“ dodali.

Alternatívne cesty

Šéfovia štátov a vlád krajín G7 opätovne vyzvali Rusko, aby bezpodmienečne uvoľnilo blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov. Tie sú pre vývoz obilia kľúčové.

Chcú tiež, aby Rusko skončilo s ničením dôležitej prístavnej a dopravnej infraštruktúry. Rovnako by malo skončiť s likvidáciou obilných zásobníkov a s nelegálnym privlastňovaním si ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

G7 uvítala úsilie Organizácie spojených národov (OSN) na otvorenie bezpečných námorných trás z Ukrajiny. Zároveň uistila, že bude hľadať ďalšie alternatívy, ako obilie z Ukrajiny vyvážať. Západ už teraz pomáha s transportom poľnohospodárskych produktov po železnici. Jej kapacita je ale oproti námornej doprave značne obmedzená.

Skupina tiež uistila, že terčom sankcií nebude humanitárna pomoc, potraviny a voľný tok poľnohospodárskych produktov, a to ani tých ruských. OSN aj Západ sa obávajú, že komplikácie v zásobovaní severnej Afriky a Ázie ukrajinským obilím môžu v niektorých chudobných krajinách vyvolať hladomor.

V prehlásení predstavitelia G7 uviedli, že popri akútnych potravinových problémov počítajú s plnením svojho staršieho záväzku. Na jeho základe chcú do roku 2030 zbaviť 500 miliónov ľudí hladu a podvýživy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika