Na hlavný obsah

Obec Látky má problémy s výstavbou čistiarne

Starosta žiada Enviromentálny fond o odpustenie pokuty.

Obec Látky je jedna z 18 obcí, ktoré nesplnili podmienky na poskytnutie dotácie na vybudovanie vodovodu, kanalizácie či čistiarne odpadových vôd. Envirofond zvolil neštandardný postup. Obce najskôr dostali peniaze na účet a až potom im zakázal s prostriedkami manipulovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obec Látky prešla kontrolou minulé leto. Výsledok z nej dostala obec takmer po roku, začiatkom júna.

„Boli zistené porušenia, o ktorých si my ako obec myslíme, že sú nepravdivé,“ uviedol starosta obce Látky Mário Kubiš (KDH).

V kontrole im podľa starostu napríklad vyčítajú, že sa pri zmluvách podpísaných ešte pred rokom 2000 neriadili ustanoveniami zákona platného až od roku 2015.

Ak chcú čistiareň odpadových vôd dobudovať, musia zaplatiť pokutu 230 000 eur, čo je približne celoročný rozpočet obce Látky. Samospráva sa proti rozhodnutiu odvolá.

Starosta obce tvrdí, že pokiaľ im Environmentálny fond pokutu neodpustí, peniaze z Európskej únie budú musieť vrátiť.

„Environmentálny fond aktuálne vykonáva v obci Látky finančnú kontrolu. Zameriavajú sa na splnenie zmluvných podmienok a kontrolu procesu verejného obstarávania a úkonov obce po uzatvorení zmluvy o dielo. Finančná kontrola stále prebieha a Environmentálny fond nie je oprávnený poskytovať informácie o výsledkoch až do jej ukončenia. Envirofond podobným spôsobom preveruje celkom 26 obcí,“ píše sa v stanovisku Envirofondu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny