Na hlavný obsah

Od 1. júla sa obmedzí obeh najmenších euromincí

Ceny sa budú zaokrúhľovať nahor i nadol.

Od 1. júla sa obmedzí obeh najmenších euromincí
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

V nadväznosti na schválený návrh zákona o cenách, ktorý pripravilo ministerstvo financií, sa od 1. júla obmedzí obeh jedno- a dvojcentových mincí.

Do platnosti tak vstúpia pravidlá o zaokrúhľovaní nákupov. Podobné pravidlo si ľudia môžu pamätať ešte z čias, keď sa na Slovensku platilo korunami.

Národná banka Slovenska vtedy pozastavila obeh 10- a 20-halierových mincí, ľudia si ich mohli dať zameniť v banke, platiť sa nimi už nedalo. Nákupy sa zaokrúhľovali nahor alebo nadol.

Tentokrát však jedno- a dvojcentové euromince ostanú zákonným platidlom, teda stále nimi budú môcť ľudia v obchodoch zaplatiť. Úplne zrušiť ich platnosť by mohla len Európska centrálna banka.

Obmedzením obehu najmenších mincí sa spotrebiteľom odľahčia peňaženky a obchodníkom rozpočty. Na ich vydávaní ušetrí aj štát, keďže náklady na ich výrobu prevyšujú ich nominálnu hodnotu.

Slovensko sa tak pridá ku krajinám ako Taliansko, Holandsko či Belgicko, ktoré obeh týchto mincí už obmedzili. Zaokrúhľovanie nákupov sa však bude týkať len platieb v hotovosti, v bezhotovostnom režime sa ceny zaokrúhľovať nebudú.

V prípade kombinovanej platby, teda ak chce zákazník časť nákupu zaplatiť v hotovosti a časť kartou, sa zaokrúhľovať bude len časť, ktorú zaplatí v hotovosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika