Na hlavný obsah

Chorvátski poslanci schválili zákon o prijatí eura

Platiť by ním mali začať od januára 2023.

Chorvátski poslanci schválili zákon o prijatí eura
Ilustračná snímka euromincí a eurobankoviek. Foto: TASR

Chorvátsky parlament v piatok (13. 5.) podľa očakávania schválil väčšinou hlasov zákon o zavedení eura ako oficiálnej meny v krajine. Podľa chorvátskych médií v 151-člennom Sabore tento právny akt podporilo 113 prítomných poslancov, 17 bolo proti a jeden sa hlasovania zdržal.

Euro by sa malo stať oficiálnou menou v Chorvátsku od januára budúceho roka. Už od 5. septembra sa však počíta s uvádzaním cien ako v doterajšej mene kunách, tak v eurách. V oboch menách by potom ceny mali platiť po celý budúci rok.

Cieľový dátum prechodu na euro si však ešte vyžaduje pozitívne hodnotenie zo strany Európskej komisie a zodpovedajúce rozhodnutie Rady Európskej únie.

Schválený zákon okrem iného upravuje právny rámec, zmenu hotovosti, konverziu pôžičiek a vkladov a ochranu spotrebiteľov pred nezákonným zvyšovaním cien v súvislosti so zavedením eura.

Cieľom tohto právneho predpisu je zabezpečiť hladký prechod na euro a efektívne fungovanie hospodárstva.

Kuny za eurá

Banky, chorvátska pošta a finančná agentúra Fina budú môcť po celý rok 2023 zamieňať kuny za eurá zadarmo. Neskôr sa budú dať zameniť už len v chorvátskej centrálnej banke.

Chorvátsko prijali do európskeho mechanizmu výmenných kurzov ERM II spolu s Bulharskom v júli 2020. V tomto režime štáty musia zotrvať aspoň dva roky, kým môžu zaviesť euro.

Zaviesť jedného dňa euro by s výnimkou Dánska mali všetky členské krajiny EÚ vrátane Českej republiky. Praha ale dáva opakovane najavo, že s týmto krokom sa nebude ponáhľať. Dánsko si hneď na začiatku vyrokovalo trvalú výnimku a euro zaviesť nemusí.

Česko sa zaviazalo prijať euro podpisom prístupovej zmluvy k EÚ. Česká verejná mienka však nie je prijatiu eura dlhodobo naklonená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika