Na hlavný obsah

Od júla bude jednotná rýchlosť na všetkých úsekoch diaľnic

Aj keď prechádza obcou, pokiaľ sa neurčí inak.

Od júla bude jednotná rýchlosť na všetkých úsekoch diaľnic
Ilustračný obrázok - Autá sa presúvajú po diaľnici. Foto: RTVS

Od budúceho mesiaca bude na diaľnici jednotná maximálna povolená rýchlosť. A to bez ohľadu na to, či prechádza, alebo neprechádza obcou. Od júla sa teda začne všade po diaľnici jazdiť 130 rýchlosťou kilometrov za hodinu, a to aj v Bratislave a Banskej Bystrici, kde sa rýchlosť doteraz obmedzovala.

Z pôvodných 90 km/h – po novom 130 km/h, ak sa dopravným značením neurčí inak. Taká bude nová maximálna povolená rýchlosť na diaľnici, ktorá prechádza obcou.

„Máme cestu v obci, cestu mimo obce, diaľnicu v obci, diaľnicu mimo obce. Zmena je, že prestane existovať diaľnica v obci. Bude sa to riešiť tým spôsobom, že značky sa presunú na zjazdy,“ uvádza dopravný analytik Jozef Drahovský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Príkladom je Bratislava. Diaľnica sa z mesta vyňala tým, že na mnohých miestach presunuli dopravné značenia začiatok a koniec obce. Pribudli však doplnkové značenia, ktoré rýchlosť jazdy obmedzujú.

„Tiež tam nie je 130 km/h. Máme tam inteligentné dopravné značenie, ktoré vie prispôsobovať rýchlosť aktuálnej doprave,“ vysvetlil minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Doležal zmenu odôvodňuje aj tým, že od roku 2024 budú mať nové vozidlá systém inteligentného prispôsobenia rýchlosti. Na to, aby tento systém fungoval správne, značky začiatok a koniec obce musia z diaľnic preč. Systém by nerozoznal, aká najvyššia rýchlosť je na diaľnici povolená.

Ministerstvo dopravy ubezpečuje, že všetky dopravné značenia na dotknutých úsekoch zmenia najneskôr do 6. júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko