Na hlavný obsah

Rezort dopravy prišiel s novým vzorcom pre financovanie stavieb

Za určitých okolností by štát mohol aj ušetriť.

Rezort dopravy prišiel s novým vzorcom pre financovanie stavieb
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Železo, oceľ, betón či drevo. Ceny týchto materiálov vzrástli v poslednom čase aj o viac ako 100 percent. Zdražovanie má vplyv aj na výstavbu slovenských diaľnic a rýchlostných ciest.

Zhotovitelia nevedia stavby dokončiť za peniaze, na ktorých sa so štátom dohodli v zmluve. Rezort dopravy preto vytvoril valorizačný vzorec, ktorý umožní dofinancovanie prác. Na jeho základe si bude vedieť zhotoviteľ fakturovať drahší stavebný materiál, a teda aj rastúcu infláciu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Možno sa vám to zdá, že prečo chceme vychádzať v ústrety zhotoviteľom. Veď on ponúkol cenu 100 miliónov eur, tak nech to za 100 miliónov postaví. To je síce pekné, ale prax všade vo svete ukazuje, že keď staviate tri roky, musíte rátať s infláciou,“ povedal šéf rezortu Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Okrem inflácie bude valorizačný vzorec posudzovať aj cenu stavebných materiálov a pohonných látok. Vzorec bude brať do úvahy ceny z obdobia, keď spustili verejné obstarávanie a pôsobiť môže obojsmerne.

„Ak príde v budúcnosti k poklesu cien stavebných materiálov, štát môže vďaka tomuto valorizačnému vzorcu aj šetriť,“ dodal Doležal.

Súhlasia aj stavebníci

Na vytvorení nových podmienok pre valorizáciu stavieb sa rezort zhodol aj s Úradom pre verejné obstarávanie, Útvarom hodnoty za peniaze či so zástupcom stavebných podnikateľov.

„Nakoniec sme sa stotožnili na tomto návrhu, ktorý predstavuje pomerne prijateľný kompromis aj pre stavebných podnikateľov, aj pre verejnú správu,“ uviedol prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

„Tento návrh sa týka stavieb, ktoré budú mať začiatok od tohto obdobia. Treba však, aby sa našiel kľúč aj na započaté stavby. Na tie, ktoré sú v štádiu realizácie, ale ich dokončenie je v ohrození,“ dodal riaditeľ úradu Slovenskej komory stavebných inžinierov Zsolt Lukáč.

Takou stavbou je napríklad úsek liptovskej diaľnice Hubová – Ivachnová. Na tej utíchla väčšina prác po nevyplatení zhotoviteľov Národnou diaľničnou spoločnosťou.

Pozastavením prác sa zaoberal aj parlamentný hospodársky výbor. Ten dal ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi čas na vyriešenie situácie do konca júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika