Na hlavný obsah

Odsúdená študentka Sapegaová vraj požiadala Lukašenka o milosť

V máji ju odsúdili na 6 rokov väzenia.

Odsúdená študentka Sapegaová vraj požiadala Lukašenka o milosť
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR

Priateľka bieloruského opozičného aktivistu Ramana Prataseviča požiadala prezidenta Alexandra Lukašenka o milosť. V pondelok (27. 6.) to uviedli bieloruské štátne médiá, informovala agentúra AFP. Bieloruský súd v máji Sofiu Sapegaovú odsúdil na šesť rokov väzenia za „podnecovanie sociálnej nenávisti“.

Správa o žiadosti o milosť sa objavila po tom, ako Lukašenko cez víkend rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Sapegaová má ruské občianstvo. Lukašenko začiatkom júna povedal, že môže žene udeliť milosť.

„Musíme tento problém vyriešiť. Môžeme previesť ruskú občianku do Ruska,“ povedal autoritársky prezident.

Sapegaovú zadržali koncom mája 2021 spolu s Pratasevičom po vynútenom presmerovaní a pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku – údajne pre vyhrážky o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Let pôvodne smeroval z Atén do Vilniusu.

Po zatknutí sa Pratasevič a Sapegaová objavili na videách, kde sa priznávali k svojim údajným činom. Podľa ich priaznivcov však videá nahrali pod nátlakom, čo je podľa nich bežnou taktikou miestneho režimu voči kritikom.

Nedávno sa dokonca objavili správy o tom, že Pratasevič sa so Sapegaovou rozišiel a oženil sa s inou ženou. Niektorí pozorovatelia sa však domnievajú, že správa o sobáši je súčasťou snahy bieloruského režimu o zdiskreditovanie novinárovej povesti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet