Na hlavný obsah

OĽANO si vybralo len určitý typ rodín, ktorým sa rozhodlo pomôcť, tvrdí Miroslav Kollár

Záborská uviedla, že pomoc sa dotkne viac ako troch miliónov ľudí.

OĽANO si vybralo len určitý typ rodín, ktorým sa rozhodlo pomôcť, tvrdí Miroslav Kollár
Na snímke Anna Záborská (OĽANO), Viera Leščáková (Za ľudí), moderátor Marek Makara, Erik Kaliňák (Smer-SD) a Miroslav Kollár (nezaradený). Foto: RTVS

„Strana OĽANO si vybrala len určitý typ rodín, ktorým sa rozhodla pomôcť. Na ostatné sa vykašľali,“ uviedol predseda strany SPOLU Miroslav Kollár (nezaradený) v diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke. „Rodiny potrebujú pomoc, ale nie len vybrané rodiny. Pomoc má byť cielená na rodiny, ktoré sú už dnes zasiahnuté rizikom chudoby.“

Podľa poslankyne a predsedníčky Kresťanskej únie Anny Záborskej pomoc vrámci protiinflačného balíčka „pomôže viac ako trom miliónom ľudí.“ Záborská sa vyhla odpovedi na otázky, či sa pri hlasovaní o balíčku, ktorý vetovala prezidentka, budú spoliehať na hlasy ĽSNS.

„Zákon pre podporu rodín je dobrý zákon. Treba, aby každý, kto cíti, že zákon pomôže rodinám, nech za neho zahlasuje,“ dodala s tým, že veto prezidentky rešpektuje.

Veto rešpektuje aj podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková. Myslí si, že diskusia o balíku bola dostatočná v parlamente aj na verejnosti. „Myslím si, že balík od ministra financií je krytý na 100 percent. Ak toto bol jeden z problémov pani prezidentky, tak tak ako prijala samosprávy, mohla si zavolať ministra financií a nechať si vysvetliť nejaké veci,“ uviedla Leščáková.

Kollár kritizoval súčasný protiinflačný balík, pretože odoberie samosprávam zdroje. Pripomenul, že práve samosprávy robia výraznú prorodinnú politiku, dotujú fungovanie predškolských zariadení a poskytujú sociálnu pomoc nízkopríjmovým rodinám. „Načo pomáhame deťom Borisa Kollára, mojim deťom, vašim? Pomáhame ľudom, ktorí by to teraz zvládli.“

„Nechajte samosprávy na pokoji, nechajte im zdroje, aby naďalej mohli robiť prorodinné opatrenia, alebo nám aj rozšírte kompetencie a zabezpečte ich krytie,“ uviedol Kollár.

Leščáková kritizovala jeho postoj a poukázala na potrebu urýchlenej pomoci, čo vetovaný zákon umožňuje. „Je nevyhnutné začať pomáhať rodinám s deťmi,“ zdôraznila.

Zvýšenie učiteľských platov

Podpredseda strany Smer-SD Erik Kaliňák veto prezidentky rešpektuje. „Som trošku zúfalý z veta pani prezidentky, keď si predstavím, že ďalší týždeň má parlament zase rokovať o krúžkovnom,“ povedal. Súhlasí s použitím prostriedkov na zvyšovanie platov v školstve, ale dať 400 miliónov na krúžky je v súčasnej situácii pre neho nepochopiteľné.

Leščáková sa vyjadrila, že učitelia musia dostať desať percent k platu a od nového roka ďalších desať. Zároveň kritizovala ministra školstva Branislava Gröhlinga a SaS za odmietavý postoj. Tiež nechápe SaS za kreslenie červených čiar pri zvyšovaní daní pre bohaté firmy, hazard a alkohol.

Odvolávanie Sulíka

Kaliňák tvrdí, že „Sulík znefunkčnil štát, v tejto situácii príde s prelomovým riešením, že nebude chodiť na koaličné rady.“

Záborská v tejto súvislosti pochybuje o súcite predstaviteľov strany SaS s rodinami.

Poslanci strany Za ľudí však podporia zotrvanie Richarda Sulíka na poste ministra hospodárstva. Klub OĽANO bude ešte rokovať, ale Záborská na odvolanie ministra hospodárstva dôvod nevidí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko