Na hlavný obsah

Schôdza o odvolaní Sulíka má byť vo štvrtok popoludní

Návrh na jeho odvolanie podal opozičný Smer-SD.

Schôdza o odvolaní Sulíka má byť vo štvrtok popoludní
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) sa uskutoční budúci týždeň vo štvrtok (16. 6.) po Hodine otázok.

Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke NR SR.

Návrh na jeho odvolanie podali poslanci opozičného Smeru-SD. Dôvodom má byť blamáž s ruskou ropou a poškodenie záujmov obyvateľov Slovenska. Práve Sulíka označuje Smer-SD za toho, kto je za celú situáciu politicky zodpovedný.

Poslanci obviňujú Sulíka z pasivity pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných hmôt. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných hmôt s drastickými dopadmi na životnú úroveň.

Sulík obvinenia odmieta

„Rozhodujúcim momentom, ktorý viedol skupinu poslancov NR SR k podaniu tohto návrhu, bola absolútna ignorancia slovenských národných ekonomických záujmov pri ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii, okrem iného aj v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy,“ uviedli poslanci.

Sankcie podľa navrhovateľov výraznejšie poškodia Slovensko, jeho občanov a podnikateľskú sféru ako samotnú Ruskú federáciu.

Na odchod vyzýval Sulíka aj koaličný poslanec György Gyimesi (OĽANO), ktorý ho vinil za situáciu s ropou. Sulík obvinenia odmieta.

Líder strany SaS na otázku, či si myslí, že odvolávanie ustojí v utorok (7. 6.) odpovedal, že nevie. „Uvidíme koľko poslancov nadobudne dojem, že moju úlohu vykonávam natoľko zle, že ma majú odvolať,“ uviedol.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval koaličných poslancov, aby nehlasovali za Sulíkovo odvolanie. Vníma to ako snahu strany Smer-SD o návrat k moci. Poslancov vyzval, aby nenabehli na ich „lacné divadlo“.

Koaličných poslancov, ktorí by chceli hlasovať so Smerom za odvolanie, vyzval, aby si uvedomili zodpovednosť za Slovensko. Dodal, že tu platí koaličná zmluva. „Vidíme, čo tu bolo, keď vládla strana Smer, dnes o tom vypovedajú jej vlastní nominanti na polícii,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko