Na hlavný obsah

Oslavy jubilea Alžbety II. sa skončili, záverečný koncert otvorila kráľovná netradične

Začalo sa pokusom o rekord.

Veľkolepé oslavy 70. výročia vlády britskej kráľovnej Alžbety II. sa skončili. Záverečným dňom dominovali jubilejné obedy po celej krajine. Organizátori osláv v Londýne naplánovali aj karneval. V slávnostnom sprievode mohli ľudia vidieť aj štvortonový zlatý kočiar, v ktorom sa viezla kráľovná po korunovácii.

Kráľovná sa napokon v posledný deň opäť objavila s úsmevom na tvári na balkóne Buckinghamského paláca spolu s tromi generáciami kráľovskej rodiny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Posledný deň osláv začal pokusom o zápis do Guinnessovej knihy rekordov, keď jubilejné obedy po celej krajine usporiadalo viac ako 85 000 ľudí a zúčastnili sa na nich milióny obyvateľov. Slávnostný obed v Londýne otvoril princ Charles spolu s manželkou. Ku kráľovnej sa prihovoril aj počas jedného z najväčších koncertov za posledné roky.

„Moja mama, kráľovná, vstáva každé ráno z postele kvôli vám všetkým. Tu prítomným, ale aj vám, čo ste pri televíznych obrazovkách. Vaše veličenstvo, boli ste vždy pri nás. V dobrých, ale aj zlých časoch. Spájate nás, aby sme oslávili chvíle hrdosti, radosti a šťastia. Pred 70 rokmi ste sľúbili, že celý život odovzdáte službe národu a nikdy ste nezaváhali,“ povedal princ Charles.

Koncert otvorila prekvapivým spôsobom samotná kráľovná. Účinkovaním v krátkej snímke so známym medvedíkom Paddingtonom. Obaja sa v nej priznali, že vždy pri sebe nosia marmeládový sendvič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet