Na hlavný obsah

Palestína vyslala rakety na Izrael, ten odpovedal útokom

Ide o prvé násilnosti od apríla.

Izraelská armáda po rannom palestínskom raketovom útoku zaútočila na pozície radikálneho Hamasu v palestínskom Pásme Gazy. Rakety, ktoré mierili na izraelské mesto Aškelon, zostrelila protivzdušná obrana. Sobotné (18. 6.) útoky sú prvým násilím medzi Hamasom a Izraelom od apríla. Z Pásma Gazy ani z Izraela nehlásia mŕtvych ani zranených.

V južnom Izraeli sa kvôli raketovému útoku rozozneli sirény okolo tretej hodiny ráno.

Izraelská armáda oznámila, že jej lietadlá pri odvetnej akcii zasiahli výrobňu zbraní Hamasu v centrálnej časti Pásma Gazy a tri pozorovacie stanovištia pri izraelskej hranici.

Izraelský server Walla informoval, že Izrael zisťuje, či za raketovým útokom nie je palestínska radikálna organizácia Islamský džihád. Jej rakety by mohli byť odvetou za piatkovú (17. 6.) operáciu izraelskej armády v Džaníne na Západnom brehu Jordánu, kde Izraelčania zabili troch Palestínčanov. Islamský džihád oznámil, že za to Izrael „zaplatí“. Tiež Hamas na svojej webovej stránke uviedol, že išlo o „zbabelé zabíjanie, ktoré nezostane bez trestu“.

Kým Hamas oznámil, že jeden z mŕtvych bol jeho členom, podľa Islamského džihádu patrili všetky piatkové obete k tejto organizácii.

Pásmo Gazy vládne Hamas, ktorý s Izraelom viedol vojnu vlani v máji. Odvtedy obe strany dodržiavali až na výnimky pokoj zbraní. Sobotné násilnosti podľa agentúry Reuters nie sú zrejme predzvesťou nového konfliktu, ale na Západnom brehu Jordánu v minulých mesiacoch pribúda násilia. Situácia sa pozorne sleduje aj s ohľadom na to, že sa do regiónu v júli chystá americký prezident Joe Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet