Na hlavný obsah

Počet samovrážd vlani stúpol

Častejšie si na život siahli muži.

Vlani počet dokonaných samovrážd oproti roku 2020 stúpol o 59 prípadov. Spolu ich bolo 548. Častejšie si na život siahli muži. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) eviduje ďalšie prípady ľudí, ktorí sa pokúsili o samovraždu. Týka sa to aj mladistvých.

Najviac ľudí, ktorí sa dobrovoľne rozhodli ukončiť svoj život, bolo v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. Najmenej v Trnavskom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Takmer 80 % osôb, ktoré sa pokúsili siahnuť si na život, malo psychiatrické ochorenie,“ uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

„Samovraždy vo vyššom veku sú vlastne takými bilančnými samovraždami. V tej sociálnej izolácii ľudia zvážili, že tie znaky pre proti-životu prevážili tie, ktoré sú pre život. Tak to sa asi bude vyskytovať aj s náročnosťou doby aj s tou celospoločenskou úzkosťou, ktorá narastá,“ povedala psychologička Barbora Kuchárová.

Podľa štatistík NCZI sa viac ako 600 ľudí pokúsilo o samovraždu. Vo väčšine prípadov išlo o úmyselné sebapoškodenie liekmi, napríklad sedatívami, ale tiež ublíženie ostrým predmetom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko