Na hlavný obsah

Podvarianty omikronu môžu na jeseň skomplikovať situáciu, vyvíjajú však vakcíny

K náporu na nemocnice by dôjsť nemalo.

Aj keď je koronavírus v súčasnosti v úzadí, výrobcovia vakcín pracujú na nových verziách očkovacích látok proti omikronu. Jeho podvarianty prispievajú k ďalšiemu šíreniu infekcie v niektorých krajinách Európy. Slovenskí odborníci predpokladajú, že v chladnejšom období sa tomu nevyhne ani Slovensko. Obávať sa však podľa nich netreba.

S príchodom teplejších dní sa počet ľudí infikovaných koronavírusom znížil. Denne v krajine pribúda zhruba stovka nových prípadov. V iných európskych krajinách však pozorujú nárast ochorení.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tá situácia sa zhoršuje v súvislosti s príchodom ďalších podvariantov omikronu. Začalo to v rámci Európy v Portugalsku. Jednoznačne je vidieť trend v Británii, v Nemecku, ale stúpa to vo všetkých krajinách, aj v USA,“ priblížil virológ Boris Klempa.

Odborníci predpokladajú, že podvarianty omikronu (BA4 a BA5) spôsobia väčší nárast prípadov aj u nás, ale až na jeseň.

„Pre to, že sa ľudia začnú po dovolenkách viac stretávať, deti nastúpia do škôl a do škôlok a, prirodzene, dôjde k väčšiemu množstvu kontaktov. Tým pádom sa vírus začne viac šíriť, ochladí sa, čiže ľudia budú tráviť viac času vo vnútri a menej času vonku,“ hovorí infektológ Peter Sabaka.

K náporu na nemocnice by však podľa odborníkov dôjsť nemalo. Zvládnuť prípadnú ďalšiu vlnu by mohla SR aj vďaka novým očkovacím látkam, ktoré by mali byť účinné proti omikronu. Vyvíjajú ich Moderna aj Pfizer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko