Na hlavný obsah

Poľsko neprijalo návrh na zmiernenie zákazov potratov

Návrh napríklad rušil tresty pre lekárov či pomocníkov pri potrate.

Poľsko neprijalo návrh na zmiernenie zákazov potratov
Ilustračné foto - protesty proti interrupčnému zákonu v Poľsku. Foto: TASR/AP

Poslanci z dolnej komory poľského parlamentu (Sejmu) vo štvrtok (23. 6.) odmietli občiansky návrh zákona, ktorý by zmiernil takmer úplný zákaz umelého prerušenia tehotenstva. Ten v súčasnosti platí v silne katolíckej krajine. Navrhovaný zákon počítal s právom na potrat do 12. týždňa tehotenstva, uviedla na svojom webe spravodajská televízia TVN 24.

Za odmietnutie predlohy hlasovalo 265 poslancov, proti bolo 175 a štyria zákonodarcovia sa zdržali. S vládnou konzervatívnou pravicou tak hlasovala aj krajná pravica a „protisystémové“ hnutie Kukiz.

Štvrtkovému hlasovaniu predchádzala debata, ktorá sa odohrala ešte v stredu (22. 6.) neskoro v noci. Návrh predložený občianskou iniciatívou nazvanou Legálny potrat bez kompromisov počítal s právom na potrat do 12. týždňa.

Neskôr by dovolil potrat v prípadoch, keď tehotenstvo ohrozuje život či zdravie (fyzické i psychické) ženy, kde prenatálne vyšetrenie svedčí o vývojových alebo genetických chybách plodu, alebo ak je tehotenstvo dôsledkom incestu alebo znásilnenia, na čo by postačovalo vyhlásenie o gravidite.

Samotný zákrok sa mal hradiť zo zdravotného poistenia, rozhodovať o potrate by mohla osoba staršia ako 13 rokov. V prípade mladšej osoby by bolo treba súhlas právneho zástupcu či súdu.

Návrh tiež rušil tresty pre lekárov a ďalšie osoby pomáhajúce s interrupciou. Upravoval tiež uplatnenie „výhrady svedomia“, kvôli ktorej teraz lekári môžu legálne potrat odmietnuť vykonať, aby nebola táto výhrada zneužívaná na úkor práv pacientok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet