Na hlavný obsah

Potraty v USA zostanú celonárodnou politickou témou, tvrdia analytici

Niektoré štáty sa vracajú k desiatkam rokov starým normám.

Potraty v USA zostanú celonárodnou politickou témou, tvrdia analytici
Ilustračná fotografia. Foto: ČTK/ AP

Americký najvyšší súd sa svojím piatkovým (24. 6.) rozhodnutím o zrušení ústavného práva na potrat postaral o to, že hoci sa otázka má teraz riešiť na pôde jednotlivých štátov, zostane celonárodnou politickou témou rovnako ako predmetom diskusií o budúcnosti najvyššieho súdu, napísal server POLITICO.

V desiatich amerických štátoch na základe piatkového (24. 6.) verdiktu už zákaz potratov platí. Najviac z nich je na juhu USA. V piatich potraty zakážu do mesiaca a v ďalších piatich sa dá zavedenie zákazu očakávať. Išlo by zhruba o územie od Ohia na východe po Texas na juhu a o vnútrozemské štáty od Utahu po Severnú Dakotu.

Potratová klinika z Južnej Dakoty už plánuje presun do Minnesoty. Liberálnejšie štáty ako Kalifornia sľubujú, že sa stanú ochrancami žien. To podľa The New York Times zakladá podmienky pre strety jednotlivých amerických štátov a pre ďalšiu „balkanizáciu Ameriky“.

Ešte pred zrušením ústavného práva sa viac ako polovica potratov vykonávala pilulkami. Pre ich získanie platia určité pravidlá. Základné je, že tieto preparáty, ktoré sú dva, sa musia užiť v prvých desiatich týždňoch tehotenstva v rozpätí 24 až 48 hodín, povoľuje Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), teda federálna agentúra.

Iba po konzultácii s lekárom

Prípravky možno získať poštou a užiť doma, avšak po konzultácii s lekárom. Tá môže byť osobná, telefonická alebo prostredníctvom videa. Žena musí svoj zdravotný stav konzultovať zo štátu, ktorý potrat povoľuje. Aj keby to znamenalo prejsť hranicu len autom. Pozíciu jej telefónu alebo adresu počítača totiž možno overiť.

Tieto služby zabezpečuje napríklad nezisková organizácia Just the Pill, ktorá od októbra 2020 poskytla vyše 2 500 takýchto konzultácií v Colorade, Minnesote, Montane a Wyomingu.

Organizácia chce v Colorade do niekoľkých dní zriadiť prvé mobilné kliniky. Vozidlá, v ktorých budú, majú byť zaparkované pri štátnych hraniciach. Z nich sa budú vykonávať konzultácie aj poskytovať pilulky. Určité štáty sa budú snažiť zabrániť posielaniu týchto prípravkov poštou – nedávno to urobil napríklad Texas.

Niektoré štáty sa po piatku vracajú k desiatkam rokov starým normám – Wisconsin k zákonu z roku 1849, ktorý potraty zakazuje. Tamojší zákonodarný zbor kontrolovaný republikánmi minulý týždeň odmietol tento zákon zrušiť, aj keď podľa guvernéra Tonyho Eversa zakazuje prerušenie tehotenstva tiež v prípade znásilnenia alebo incestu.

Boj o zákaz potratov desiatky rokov určoval republikánsku politiku. Teraz sa z toho stala téma moci, uvádza CNN. To, že sa vďaka názoru piatich konzervatívnych členov najvyššieho súdu podarilo zrušiť precedens, na základe ktorého sa v roku 1973 zaviedlo ústavné právo na potrat, ukazuje neúprosnú realitu vplyvu Republikánskej strany.

Jej tvár a bývalý prezident Donald Trump sa pokúsil odobrať Američanom najzákladnejšie právo slobodnej voľby ich prezidenta. Teraz súd, do ktorého Trump vymenoval troch sudcov, Američanom odobral ich ústavné právo prvýkrát v histórii bez ohľadu na väčšinový názor, poznamenáva CNN.

Obavy z ďalších krokov súdu

Medzi liberálmi panujú obavy z ďalších možných krokov súdu. Účastníci víkendových pochodov sexuálnych menšín hovorili o tom, že súd môže zrušiť ťažko vydobyté právo na uzatváranie sobášov ľudí rovnakého pohlavia, zavedené pred siedmimi rokmi.

Zavládla tiež neistota, ako piatkový (24. 6.) verdikt ovplyvní liečbu riešenia neplodnosti alebo politiku antikoncepcie.

Niektoré podniky síce rýchlo ohlásili, že rozšíria zdravotné poistenie, aby pokrylo úhradu za zvýšené výdavky pri hľadaní potratových možností, avšak firmy v štátoch, ktoré budú potraty zakazovať, sa boja straty priazne politického vedenia.

Bez starostí nie sú ale ani republikáni, ako uvádza CNN. Aj Trump sa obáva, že rozhodnutie môže stranu pripraviť o časť voličov – najmä žien a umiernenejšie orientovaných voličov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet