Na hlavný obsah

Potravinová kríza môže byť rovnaká hrozba ako pandémia

Hovorí to riaditeľ Globálneho fondu pre boj s AIDS, tuberkulózou a maláriou Peter Sands.

Potravinová kríza môže byť rovnaká hrozba ako pandémia
Ilustračná snímka potravín. Foto: TASR

Prehlbujúci sa nedostatok potravín môže pre svet predstavovať rovnakú hrozbu ako pandémia koronavírusu, varoval podľa agentúry Reuters riaditeľ Globálneho fondu pre boj s AIDS, tuberkulózou a maláriou Peter Sands.

„Nedostatok jedla má dvojitý dopad. Jedným je tragédia ľudí, ktorí naozaj zomrú od hladu. Druhým je skutočnosť, že často oveľa vyššie počty ľudí majú zlú výživu, a preto sú náchylnejší k existujúcim chorobám,“ vysvetlil.

Povedal tiež, že snahy vylepšiť pripravenosť na ďalšiu pandémiu by nemala sprevádzať „klasická“ chyba, kedy sa berú do úvahy len tie krízy, ktoré svet v poslednom čase zažil. „Nie je to jasne definované, podobne ako keď sa objaví nový patogén s charakteristickými prejavmi. Ale mohlo by to byť rovnako smrtiace,“ povedal Sands o dopadoch potravinovej krízy.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že v dôsledku koronavírusu zomrelo 15 miliónov ľudí. Podľa Sandsa by v priamom alebo nepriamom dôsledku strmo rastúcich cien potravín a pohonných látok mohol umrieť rovnaký počet ľudí. Príčinou tejto krízy je čiastočne vojna na Ukrajine vyvolaná Ruskom.

Sands hovorí, že je potrebné posilniť zdravotnícke systémy jednotlivých krajín, aby sa mohli pripraviť na následky nedostatku jedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet